levski2901162Шестокласници от ОУ „Васил Левски“ тръгнаха по следите на Левски в Ловеч и документираха със снимки къщи и паметни плочи, съхранили спомена за него. Идеята е да изготвят презентация за присъствието на тази изключителна историческа личност в Ловеч и да я представят в училището в навечерието на 143-тата годишнината от гибелта на Апостола.

В открития урок по история участваха учениците от училищните клубове ”Културно-историческо наследство” и „Илюстрация и оформление на книгата“. По стъпките на Дякона ги поведе уредникът от Етнографския музей, Пламен Ечков. Той им показа мястото на създаването на Ловешкия частен революционен комитет, скривалищата на Левски, както и къщите на неговите сподвижници.

Младите наследници на Апостола научиха, че Ловешкият комитет се създава в бащината къща на Марин поп Луканов, която се е намирала на мястото на сегашния музей „Васил Левски”. Къщата е съществувала до края на ХIХ век, след което е съборена. В края на 50-те години на ХХ век мястото е било разчистено и започнало строителството на музея на Апостола.

levski2901165Учениците от ОУ „Васил Левски“ видяха и къщата на Величка Хашнова, която е била едно от двете скривалища на Левски. Намира се на стъпалата, които водят до паметника на Апостола. Учениците разбраха, че това е нова, реставрирана къща, тъй като старата е изгоряла при пожар. На път към другото скривалище на Левски те разгледаха и къщата на Христо Цонев – Латинеца, сподвижник на Левски, роден в Къкрина, но преселил се в Ловеч. Научиха, че тя е единствената запазена и съхранена къща, в която Апостола реално е нощувал. Тя се намира на южната стена на Ловешката средновековна крепост. Единствената е, която не е претърпяла реконструкция. До 1995 г.е имало там музейна сбирка, която днес не съществува.

levski2901164В квартал „Дръстене“ Пламен Ечков показа на учениците и мястото, на което е бил домът на едни от най-доверените лица на Левски – Никола и Мария Сиркови, който за съжаление е бил разрушен с цел разширяване на улицата. Учениците научиха, че в разрушената къща се е намирало второто скривалище на Апостола в дълъг и тесен коридор. В нея той е прекарал „две зими и едно лято”, пишел е писма до съратниците си, криел е документи и оръжие. Днес там е построен нов дом, където през 50-те и 60-те години на миналия век се е помещавал музеят на Левски. Сега там има само паметна плоча.

В края на историческата обиколка те видяха и мястото на къщата на Никола Цвятков, който е съпровождал Левски в последния му път до Къкрина и е бил очевидец на залавянето му на 27 декември 1872г.(Стефановден).

levski2901166Много любопитен за възпитаниците на ОУ „Васил Левски“ се оказа и изборът на мястото за построяването на паметника на Апостола на крепостта Хисаря. Те научиха, че то не е случайно, защото това е мястото, на което Левски за последен път е бил свободен в града. От там той поема пътя към Къкрина и ханчето, пътя към смъртта и безсмъртието.

Много от историческите места в Ловеч, свързани с Левски, са белязани само с паметни плочи. Но и те са знак за неговото величествено присъствие в града, избран за столица на националното ни освобождение. Интересният разказ на Пламен Ечков бе прекъсван от въпросите на учениците.