egholokost1303152Йоана Каломенска

Единадесетокласници от Гимназията за чужди езици в Ловеч взеха участие в ученическа кръгла маса на тема “Философски и исторически аспекти на Холокоста”. Тя се проведе в Гимназията за преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ – Стара Загора. Поводът беше отбелязването на Деня на Холокоста и пострадалите от престъпления срещу човечеството, който съвпадна и с навършването на 70 години от края на Втората световна война.

В дискусията взеха участие ученици от 134 СОУ “Димчо Дебелянов” – гр. София, единственото училище с преподаване на иврит, Националната търговска гимназия – гр. Пловдив, Националната Априловска гимназия – гр. Габрово, ГПЧЕ “Ромен Ролан”, както и училища в област Стара Загора. ГЧЕ “Екзарх Йосиф I” – Ловеч, бе представена от Йоана Каломенска (XI “е” клас) и Вяра Искрова (XI “г” клас) с ръководител Татяна Петкова. Техният проект на тема “Българското еврейство – между заплаха от унищожение и национално възраждане” постави акцент върху запазването на еврейската националната идентичност по време на Втората световна война и бурната реакция на българското общество, довела до спасяването им от изпращане в лагерите на смъртта. В презентацията внимание се обръща и на трагичната съдба на евреите, населяващи Тракия и Македония – територии, които по това време са под юрисдикцията на българското правителство.

egholokost1303151         На ученическата кръгла маса бяха поканени Красимира Гетова, председател на регионалната организация на евреите “Шалом”, Коста Костов, главен експерт по философия в МОН, Радостина Николова – главен експерт по история и цивилизация в МОН и други. Проф. Цанко Яблански, преподавател в Тракийски университет и посланник на България в република Израел в периода 2000 – 2004 г., разказа за запазеното и до днес уважение на еврейското общество към българите, а доц. Албена Танева, СУ “Св. Климент Охридски” – Философски факултет, припомни на присъстващите, че историята не се състои от цитиране на сухи факти или наизуставяне на дати, а истинската ѝ същност се крие в това да осъзнаем, че ние сме тези, които участват в нейното формиране, като по този начин оформяме и себе си.

В училището бяха изложени проекти на ученици от ГПЧЕ “Ромен Ролан”, свързани с етапите на спасяване на българските евреи. Учениците, взели участие в кръглата маса, получиха сертификати.