meteva2601141Симона Станимирова, 10 „е“ клас, клуб „Млад журналист“

Учениците от клуба по творческо писане, създаден по проект  Успех,  с ръководител Галина Иванова се срещнаха  на 24 януари в Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I“ с Мирослава Метева .  Тя е дългогодишен учител по български език и литература, а също така и автор на книгата, посветена на видни ловчалии,  „През моите очи“. На срещата присъстваха и учениците от клуб „Млад журналист“ . Момичетата задаваха въпроси и с интерес слушаха разказа на г-жа Метева.

В началото тя представи част от есето си „Славослов за българския учител“, което е публикувано в книгата й. Разказа как е написала някои от очерците, за това как се  е впечатлила от историята на музиканта Виктор Гут. По думите й той е бил истински българин по дух и патриотична нагласа и не е случайно това, че е променил немското си име с българското Слави Милев. Авторката разказа и за инж. Ненчо Ганев, благодарение на който е прокаран пътят от Ловеч за Троян през Пресечаната скала. В същото време делото му е забравено от съвременниците.

На въпрос  на учениците с какво я вълнува миналото на Ловеч, авторката отвърна, че е била впечатлена от приноса на много видни ловчалии за развитието и благоустройството на града.Това, което я подтиква да напише книгата, е, че не иска тези знаменити личности да останат в миналото и да бъдат забравени. На въпроса  „С какво някогашните ловчалии са по-различни от съвременниците днес?“ г-жа Метева каза,че най-голямата разлика между поколенията е в идеологията за национализъм и в непреклонния дух на някогашните българи. Друг въпрос, който момичетата зададоха към авторката беше какво я вдъхновява да пише, на който тя отговори,че младите хора са нейното най-голямо вдъхновение. За финал тя добави,че за да е успешен един човек, той трябва да живее в крак с времето , но никога не бива да забравя своите корени. Тя пожела на младите хора да пишат, защото писането прави човека свободен.