OLYMPUS DIGITAL CAMERAЕлена Найденова, 9 „б“ клас, Клуб „Медии, пиар и протокол“

Ученици от Гимназията за чужди езици в Ловеч първи влязоха в училищна стая от миналото, която е направена в Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“. Експозицията бе открита на 16 февруари в читалнята на третия етаж на сградата и ще бъде там за две седмици. Това е част от инициативите, посветени на националния празник 3 март, каза Албена Йончева, връзки с обществеността на културната институция.

Изложбата показва една класна стая от миналото с автентични чинове от 1805 година и тетрадки и учебници от 30-те години на миналия век. Чиновете са предоставени от колекционер и преди това са използвани при възстановката за създаването на химна „Върви, народе възродени“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAМогат да се видят тетрадки с класна работа по български език, по краснопис и аритметика, блок по рисуване, тетрадки за лековитите билки и по такъчество, „Отечествознание“ от 1914 г., читанки с първите стихчета и разкази, които са учили тогава. Има също и бележници с оценки по английски, немски, руски и български език и други предмети, всички са отлични. Освен чиновете обаче има и нещо, без което стаята не би била пълна – портретите на Любен Каравелов, Христо Ботев и други бележити личности допълват атмосферата на класна стая от Царство България. Интересно е, че има стара ученическа чанта, която прилича на малко куфарче и торбичка, с която се е ходило на училище.

За първи път подобна експозиция се прави в библиотека, каза Албена Йончева. Обикновено такива експозиции са част от музейни сбирки.