Ученици от ОУ „Васил Левски“ с двама ръководители гостуваха в Полша от 8 до 12 май. Посещението е част от третия етап в реализирането на международния  проект „Математиката около вас“ ( „Maths around us“) по Еразъм +.  Домакин бе училището  „Николай Коперник“  в полския град Зиембице.  Участваха представители на всички страни, участници в проекта – Италия, Испания, Турция и България.

Представители  от ОУ „Васил Левски“ бяха  шестокласниците Виктория Цветанова,  Симона Найденова,  Пламен Патарински и седмокласникът Никола Радков. Техни ръководители бяха Елисавета Славкова, преподавател по английски език, и Пенка Йотова, преподавател по информационни технологии.

Домакините бяха подготвили математически игри и състезания с много награди. Те осигуриха възможност на гостите да посетят Вроцлав – един от водещите университетски центрове на Полша, град с многовековна история, известен с многобройните сребърни джудженца – над 200 – разпръснати из града. Разположен на брега на река Одър, градът е осеян с прекрасни сгради, исторически паметници, музеи и галерии.  Сред най-атрактивните сгради е храмът на Свети Йоан Кръстител, който е сторен през 13 век.

Учениците от Ловеч имаха възможност да посетят и малкия град Клодзко, който се намира в историческата област Долна Силезия. Разположен е край река Ниса Клодзка, на 88 километра южно от Вроцлав.

Посетен бе и замъкът Ксиаз, който е третият по големина замък в Полша. Построен в 13 век, като през 18 и края на 19 -и век е разширяван и преустройван. Династията Хоxберг, чиято собственост е замъкът през 19-и и 20-и век, достига статут на една от най-богатите в Европа. Заедно с многото приятни емоции и нови приятелства  учениците от ОУ „Васил Левски“ се  почувстваха по-самоуверени в общуването на английски език и показаха възможностите си в математиката.

Проектът „Математиката около нас“, по който ОУ „Васил Левски“ работи, е тригодишен. Неговата основна цел е да развие широк спектър от умения на учениците чрез участие в творчески дейности  в областта на математиката, информационните технологии, чуждите езици и някои други природни науки.

1 коментар

  1. Кой ли го интересува къде си развяват байрака тези две даскалици?

Comments are closed.