ezikova2808121Жанина Илиева

В Работна тетрадка по български език и литература за 10 клас са показани като образци за писане на есе и интерпретативен текст писмени работи на ловешки ученици. Това са Явор Генов, Мария Тихова и Ивайло Пенев. Те са ученици в Гимназията за чужди езици в Ловеч и са възпитаници на Цветелина Найденова, която е член на редакционния екип на изданието.

Работната тетрадка е част от поредица помагала за работа по български език и литература от 9 до 12 клас. Автор е педагогът Маргарита Христова, преподавател в добричката Професионална гимназия по туризъм. С опита си в списването на работните помагала са привлечени и други учители от Езиковата гимназия. В работната тетрадка за 12 клас  участва с разработки учителката Мария Данаилова. Помагалото е получило висока оценка от университетски преподаватели.

2 коментара

  1. Надявам се, че Жанина няма да ми се обиди, ако сложа тук това:
    „Заспа ли детето?” – попитал я той. „Спи като заклано!” – отговорила. „Като заклано?!” – втрещил се шведът. „Ами да, труп е. Днес се уби като куче, а на мене ми се разгони фамилията!” Тук той се разфучал (което е крайно необичайно за един швед), фраснал вратата на всекидневната и излязъл да се поуспокои в градината. Когато се върнал, казал кротко: „Едно дете може да спи единствено като ангел.”

    От този момент тя разбрала, че щом си преминал границата между света, където децата спят като заклани, и света, където децата спят като ангели, трябва да ревизираш всичко, което влачиш в своя куфар. В нейния езикът заемал прекалено широко пространство, затова се шегува, че още плаща такса „свръхбагаж”. Била се качила на самолета, без да си даде сметка, че е трябвало да напъха някои изрази в много скришно джобче, а други да остави тук завинаги. „Защото шведите, за разлика от нас, уважават думите.”

    В списъка, който ми изпрати моята приятелка, има точно десет много важни за тях думи – доверие, отговорност, свобода, почтеност, лоялност, извинение, разбиране, грижа, състезателност, скромност. Всички те ни казват, че шведското общество стъпва върху здрава основа, изградена от взаимно уважение и подкрепа.

    Защо ли? Ами защото доверието означава да очакваш от другите най-доброто, тъй като самият ти си готов да дадеш най-доброто от себе си. Съзнавайки отговорността към свободата, с която разполагаш, постъпваш спрямо останалите така, както искаш да постъпват спрямо теб.

    Как? Ето я и простата рецепта – с почтеност. Не че всички шведи са идеални, успокоява ме приятелката, но веднага добавя, че мнозинството е свръхчувствително към хитруването, дори когато е на дребно.”
    http://reduta.bg/v2/article/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE-%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D1%88%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B8-%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

Comments are closed.