berbatov406131Жанина Илиева

Двама ученици от Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф І” в Ловеч участваха в Петата юбилейна церемония по връчване наградите на успелите деца на България от Фондация „Димитър Бербатов”. Това са Илия Докторов от 11 „д“ клас, номиниран в област „Наука“ (предишни номинации – 2009 г. и 2010 г.) и Анастасия Ковальова от 9 „е“ клас, номинирана в област „Изкуства“. Церемонията се проведе на 1 юни в Народния театър „Иван Вазов” в София.  

Над 4000 номинации са постъпили за наградите на Фондация “Димитър Бербатов” през юбилейната пета кампания – за 2012 г., на проекта “Успелите деца на България”. Според административните изисквания са били одобрени 603 номинации. Те са представени в уебсайта на проекта, където са постъпвали и номинациите. Децата, попаднали в Клуб 2012, са от 88 големи и малки населени места в страната. Най-много са представителите на София, следвани от Варна, Пловдив, Русе, Габрово и Бургас.

В окончателния списък „Нашите деца. Клуб 2012” на фондацията са включени имената и постиженията на 22 талантливи ученици от училища в Ловеч, Троян и Летница. Техните изяви са в областта на науката, изкуството и спорта. Успехите им ще бъдат публикувани в алманах „Успелите деца на България”, който Фондацията издава ежегодно, след приключването на всяка кампания.

Целта на годишните “Награди за успелите деца на България” е да отдаде дължимото на децата, спечелили със своя талант и труд призови отличия в наши и международни конкурси и да поощри изявените деца като стимулира тяхното развитие. Проектът се осъществява със съдействието на Министерството на образованието, младежта и науката и Асоциацията на българските училища в чужбина.