uchenicimuzei1210151Жанина Илиева

Ученици от клуб „Културно-историческо наследство” към училище „Васил Левски” посетиха зала Праистория на Музейна сбирка – „Васил и Атанас Атанасови”, към Регионалния исторически музей в Ловеч. Целта на посещението в зала ”Експериментална археология” беше учениците сами да изработят керамични съдове от глина, амулети и сечива от праисторическата епоха.

Малко са музеите в страната, към които има сформирани такива секции, в които децата да могат да получават знания по възможно най-прекия път – учене чрез личен опит и преживяване, каза техният ръководител Марияна Варчева, учител по история и цивилизация.

От беседата на уредника на музея Светла Божинова, учениците разбраха какви находки са открити в Деветашката пещера и селищната могила от с. Бежаново, видяха стратиграфски профил от оригинална стена, свалена от пещерата, праисторическо жилище с глинена пещ, ръчна мелница и вертикален стан. Опитаха се дори сами да запалят огън със слама и дървен свредел.

uchenicimuzei1210152При създадените условия към музея, децата имаха възможност да пипнат с ръцете си предмети на 7 хил.години – кремъчни резци, калъп за обувки, каменни бойни топки, уред за инхалация с билки, костени игли.

С голямо желание учениците изработиха от глина праисторически амулети, чашки, панички и брадвички. За тях беше истинско удоволствие да видят   как експонатите от музея оживяват в ръцете им.

Не по-малко атрактивен се оказа и единственият в страната макет на луноход, който е изложен в двора на музея.