Ученици и учители на ОУ „Васил Левски“ посетиха Испания

Ученици и учители от ОУ „Васил Левски“ –  Ловеч, гостуваха в училище от Образователен център  „Зола“ във Вилафранка, Мадрид, от 23 до 27 октомври. Посещението бе част от петия етап на международния проект „Математиката около нас“ (”Maths around us”) по програма Еразъм+. Проектът е тригодишен и училището работи по него от 2015 година.

В срещата в Мадрид участваха представители от всичките пет партньорски държави – България, Полша, Турция, Италия и Испания. ОУ „Васил Левски“  беше представeно от седмокласниците Никол Павлова, Йордан Валентинов, Цанко Петков, Кристиян Трифонов и техните ръководители Красимира Маринова и Елисавета Славкова.

В училището домакин за учениците бяха организирани много математически игри на открито и турнир по шах, а учителите посетиха уроци по математика и английски език, където имаха възможност да споделят добри практики и полезен опит.

С двуетажен автобус за гостите беше организирана туристическа обиколка  на Мадрид, включваща основните забележителности на града – музея Прадо, катедралата Алмудена, Кралския дворец, портата Дебод, стадионът Сантяго Бернабео и много други.

Беше посетен гр. Сеговия, известен с най-дългия древноримски акведукт в западна Европа. Децата разгледаха замъка Алкасар, разположен на скала над реките Ересма и Кламорес и по време на организирания пикник се запознаха с различни игри, забавлявали хората през древността.

Незабравими спомени ще останат и от посещението в  Толедо с впечатляващата си средновековна архитектура – величествената катедрала на града, датираща от 13 век, тесните криволичещи улички, приличащи на лабиринт, портите, замъците и мостовете, запазили своя автентичен вид.

По време на престоя си в Мадрид учениците имаха възможност да общуват само на английски език, създадоха много нови приятелства и  представиха отлично страната и града си.