По традиция ученици, учители и родители в Ловеч празнуват един от големите християнски празници – Въведение Богородично. Той се отбелязва от православната църква на 21 ноември, а в българския народен календар това е Денят на християнското семейство.

Още в навечерието на Въведение Богородично учениците от ОУ “Христо Никифоров“ в Ловеч, изучаващи СИП- религия, припомниха ценностите на семейството. Гости на събитието бяха Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, Венцислав Христов – заместник-кмет на Община Ловеч, Димитрина Дренска – началник на отдел “Образование, култура, вероизповедания, туризъм” в Община Ловеч, Милка Аладжова – директор на училището, учители и родители.

Всички се събраха в храма „Въведение Богородично“, където с песни и стихотворения представиха историята на празника и значимостта на добрите отношения между родител и дете. Децата благодариха на своите родители за обичта и всеотдайните грижи, с които ги даряват всеки ден и напомниха на присъстващите за силата и значението на християнските добродетели. Те пожелаха на всички пламъкът на надеждата винаги да гори в техните сърца, за да запазят вярата и любовта завинаги. Учениците от трети клас бяха подготвили викторина с въпроси, касаещи църковните празници, в която взеха участие и техните родители.

Основно училище „Христо Никифоров” е учебно заведение, в което се държи на християнските ценности. То е училището с най-много ученици, изучаващи СИП-религия, като сформираните групи обхващат деца от първи до пети клас.