eg1604132Жанина Илиева

Единадесетокласникът Валентин Минков от Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч спечели със свое стихотворение първа награда в първия конкурс за творческо писане онлайн. Той бе организиран от издателство „Просвета“ в партньорство с екип „Образование“ към програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио. Две са първите награди в групата на учениците от 8 до 12 клас, като едната е за есе, а другата – за стихотворение по цитат „До извора умирам аз от жажда“ (Франсоа Вийон) – „(По-) Нов Завет“.

„Темата беше обявена  на 30 март,  написах стихотворението за 2 часа, време, по-малко от предвиденото от организаторите“, разказа Валентин. Той е от Троян, учи в паралелка с немски език в Езиковата в Ловеч. Макар че пише от 3-4 години, това е първото му участие в литературен конкурс. Доволен е от резултата, защото победата е постигната в съревнование с близо 700 участници от неговата възрастова група. Общо 1860 ученици са се записали да участват в първото творческо писане онлайн.

 „Пиша, когато имам нужда, опитвам се да правя упражнения по творческо писане и на немски език“, каза още Валентин. До миналата година е бил убеден, че ще учи медицина след завършването на Езиковата, но сега вече е решил да кандидатства литературно писане и медийни науки в Германия.Неговият преподавател по български език и литература Цветелина Найденова го определя като нестандартен ученик, който в часовете проявява  тънко чувство за детайла в художествения текст, умее да прави прочит на литературни творби от различни гледни точки.

Наградата за Валенин от първото творческо онлайн писане е таблет.

Журито, което е класирало работите, е в състав: Ангел Малинов, Венета Гаврилова, Венцислав Божинов, Калина Михова, Петя Кокудева, Силвия Чолева и Цанко Лалев и е председателствано от проф. Кирил Топалов.

Наградите на победителите ще бъдат връчени от представителите на „Просвета“ за съответната област след уговорка с директорите на училищата, до края на май 2013 г. Наградените произведения ще бъдат публикувани на сайта на издателство „Просвета” (www.prosveta.bg) и на БНР, както и на Фейсбук страницата. Номинираните над 50 работи ще бъдат публикувани на страницата ни във Фейсбук. Всички участници в първото творческо писане онлайн ще получат подарък електронната книга „Творческо писане“ на Калина Михова, издание на издателство „Просвета”.

Награденото стихотворение на Валентин:

(По – ) Нов завет

                                    „До извора умирам аз ог жажда”

                                                                       Francois Villon

Моята чаша побира

истории за лека нощ,

избелели касови бележки и

напразни вдишвания

през ноздрите нощем,

докато аз работех

в завода за живот,

молех се април да

се задави със залези

или костилки от ранна череша

и клечките кибрит се превръщаха в

пожари, а тревата пред блока

така и не стана зелена.

Очите ми бяха засяни с живот , но

Ти закриляш убийците, Господи –

избодох ги и нахраних гладните;

кръвта ми беше светлата истина, но

Ти харесваш лъжите, Господи –

източих я и напих жадните;

сърцето ми беше всекиму вярно, но

Ти обичаш изневерите, Господи –

извадих го и продадох частите;

ръцете ми бяха девствено чисти, но

Ти браниш крадците, Господи –

отрязах ги и станах Човек!…

Моята чаша е пълна,

но аз съм

Ж

А

Д

Е

Н за небитие.