ekomisiq1411161Български фонд за жените, в партньорство със Сдружение „Екомисия 21 век“ Ловеч и младежките клубове към организациите „Голям брат, голяма сестра – България“, сдружение „ГЛОУ“, читалище „Умение 2003“, спортен клуб „Изида-Свиленград“ и фондация „П.У.Л.С“, организира национална кампания „Рано ми е“, насочена към превенция на ранните бракове и ранното отпадане от училище, за преодоляване на стереотипите и насилието, основани на пола, и за въвеждане на здравно и сексуално образование в учебната програма.

С едновременни събития в 7 български града – Ловеч, Пловдив, Велико Търново, Смолян, Ямбол, Свиленград и Перник, младежите ще предоставят на свои връстници базови знания за сексуално преносимите инфекции, предпазване от нежелана бременност, проблемите от ранните бракове, последствията от ранното отпадане от училище и др.

ekomisiq1411163Кампанията цели да насочи общественото внимание към необходимостта от повишаване на здравната и сексуална култура на подрастващите и за нуждата от достъп до образование, което да изгражда система от знания, умения и позитивни нагласи за здравословно и отговорно поведение у всички младежи.

Екипът от доброволци на Екомисия 21 век проведе анкета сред младежката общност в Ловеч за проучване знанията и нагласите относно сексуалното и репродуктивно здраве сред 78 младежи, обучи ученици от 3 училища на територията на общината и ги мотивира да участват в конкурс за есе на тема: „Рано ми е”.

На 16 ноември, на централната пешеходна зона ще бъдат раздадени тематични материали . Събитието завършва с флаш моб от участниците, облечени в тениски с логото на кампанията и донора – Български фонд на жените и награждаване на победителите в конкурса.

ekomisiq1411162