pokana806151Утре Община Ловеч представя пред медиите новият информационно-атракционен туристически продукт, реализиран по проект „„Подкрепа за развитие на туристически атракции в община Ловеч” по Оперативна програма „Регионално развитие“ – старата градска баня „Дели Хамам“.

Целият проект е на стойност 4 358 180.78 лв. и е насочен към осигуряване на нови, иновативни туристически атракции. Предвижда се Старата градска баня да се превърне в единствения в Европа виртуален музей на водата.

Преди началото на реставрацията, от Община Ловеч съобщиха, че „В рамките на строително-монтажните работи ще се запазят автентичният образ на банята, плановата схема и обемно-пространствени елементи, ще се укрепят, консервират и реставрират оригиналният градеж на стените, куполите и всички архитектурни елементи. В интериора се възстановяват мраморната облицовка по стените над пейките, както и изчезнали или повредени курни. В банята под специално стъкло ще бъде възстановена в оригинален вид древната отоплителна система „хипокауст“, а благодарение на интерпретативните програми и мултимедийни ефекти посетителите ще наблюдават и научават много интересни „водни“ събития и факти. Поради лошото състояние на жилищните и складовите помещения на банята и ниската им архитектурно-художествена стойност те ще се изградят отново. Предвидена е и реставрация на локомобила, който е използван като котел за подгряване на водата.“

В рамките на проекта е закупено атракционно влакче с капацитет 20 лица, което би трябвало да обслужва трасето между Банята и крепостта. Влакчето би трябвало да предлага и разходки в парк „Стратеш“, но засега, то не може да бъде регистрирано.

1 коментар

  1. “ЕХ, ЩЕ НАСТАНЕ ТАКЪВ ЖИВОТ, ЧЕ САМО СИ ВИКАМ – ДАНО!”

Comments are closed.