pdi2206151Павлин Иванов

Умна, упорита и изключително борбена! Емилия Герганова е една млада жена, за която справедливостта и правилата означават много. Тя е номинирана в категорията “Гражданин, най-активно използвал правата си по ЗДOИ”, за наградите по повод Международния ден на правото да знам на „Програма Достъп до обществена информация“.

Ето мотивите на Цветан Тодоров от ПДИ Ловеч, с които номинацията е представена. Аз съм убеден, че Емилия заслужава обществено признание заради упоритостта си в търсене на истината, нещо, което много медии и работещите в тях умишлено избягват.

Eмилия Герганова като гражданин от две години работи активно със ЗДОИ. Тя е подавала самостоятелно заявления до общината в Ловеч, до кметства в селата и до РДГ – Ловеч, като е искала информация за състоянието на горските пътища, мостове, кой отговаря за поддръжката им и прочие информация.

Същевременно, преглеждайки сайта на община Ловеч констатира неверни данни в нейния отчет по ЗДОИ. Въпреки че е сигнализирала за тях в общината, до момента няма абсолютно никаква реакция от длъжностните лица, които са допуснали грешките. Става дума за годишния отчет за работата на Община Ловеч по Закона за достъп до обществена информация за 2014 година.

Емилия Герганова не вижда в отчета да са отразени нейните случаи. А те говорят за закъснения на отговорите по ЗДОИ, за частични отговори и прочие. Затова подлага на съмнение отчета, тъй като е с пропуски в посока по-благоприятна информация.

Настоява да се публикува коректната информация и тя да бъде препратена на лицата/институциите, тъй като те са подведени. Изрично е да се подчертава, че с предоставянето на невярна информация се подвеждат всички онези, които следят състоянието на достъпа до информация и информират обществото.

Нейният опит е послужил за статия във в. „Народен глас”.

Заради гражданското чувство и последващия контрол върху институции предлагам Емилия Герганова за наградата “Златен ключ” в категорията “Гражданин, най-активно използвал правата си по ЗДOИ”.

 

3 коментара

Comments are closed.