inspekciqtrud312121До 10 май 2014 г. се удължава срокът за подаване на годишните декларации и уведомления за 2013 г. за състоянието на условията на труд в предприятията. Те се подават ежегодно от работодателите според чл. 15 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд (ЗЗБУТ).

По електронен път декларациите и уведомленията ще могат да се изпращат и по време на празничните дни. Така ИА „Главна инспекция по труда” дава възможност на всички, които не са успели да ги подадат в срока до 30 април, да го направят.

За електронното подаване на декларациите и уведомленията е създаден специален софтуер. Той може да бъде изтеглен безплатно от сайта на инспекцията www.gli.government.bg в раздел „Административно обслужване”, където има отделна рубрика „Декларация по чл. 15 от ЗЗБУТ”. Съветът е да не се изчаква края на срока, тъй като едновременното подаване на много декларации и уведомления създава проблеми с обработката им.

Декларация подават всички лица, които не са го правили за 2012 г., както и ако тя или уведомлението не са били успешно приети и съответно публикувани в публичния регистър на сайта на ИА „ГИТ”. Декларация задължително се подава и при промяна през 2013 г. на обстоятелства, подлежащи на деклариране. Например при нов адрес на управление на предприятието, на големината му, на работните места, свързани с работа на открито, под земята, във въздуха, на и под водата или с видеодисплеи и др.

Нова декларация може да бъде подадена и при промяна на което и да е друго от декларираните обстоятелства, свързани с подобряване или изменение на условията на труд в предприятието. Само уведомление подават лицата, при които не са настъпили промени в обстоятелствата, подлежащи на деклариране.

Данните от декларациите за условията на труд помагат на Инспекцията по труда да оптимизира контролната си дейност, като я насочи към по-рискови производства и предприятия.