LitexMotors8041447Павлин Иванов

За мнозина заглавието ще изглежда твърде сладникаво, но така могат да мислят само хората, които никога не са шофирали този автомобил и никога не са влизали в завода край Ловеч. Тези, които не са почувствали атмосферата в най-младото като средна възраст предприятие в България, няма как да повярват на думите и това е нормално.

В края на миналата седмица имахме възможността да тестваме и да добием впечатления от първо лице за най-новият модел излязъл от вратите на завода на „Литекс Мотрос“ край Ловеч – Great Wall H6.

Красив, комфортен, изключително динамичен, безшумен, икономичен, мощен, това са само част от усещанията, които човек придобива след тестовият пробег от няколко десетки километра.

LitexMotors8041436Няма как да си изкривя душата, джипът ми прилича! Усещането е, че е направен точно като за мен. Мисля, че същото могат да споделят и колегите, които имаха възможността да шофират този автомобил.

Точно за този модел на ловешкият автозавод ще ви разкажа подробно в следваща публикация. Това, което е важно и ми дава повод за гордост е факта, че автомобилът е сглобен от българи. Млади, дисциплинирани, трудолюбиви, притежаващи усещането за важността на своя труд и най-важното – H6 се прави от децата на Ловеч!

Огромната част от служителите в завода са от Ловеч, най-вече възпитаници на Механотехникума в града. Не случайно средната възраст на момчетата и момичета около автомобилите е 19 години.

LitexMotors8041481Обикновено, тази възраст се приема като твърде незряла. Младите хора обикновено са третирани като хора без опит и доста често в България, точно на тях не им се дава шанса да покажат какво могат да правят. Тук, в завода на «Литекс Моторс» е точно обратното. Гарантирано е добре платена работа на хора без опит, защото във фирмата са осъзнали, че човек се учи, може да придобие знания и умения, стига да има желание за това. Повярвайте, в този завод, младите ловчалии имат желание за нови знания и умения.

Странно е, когато виждаш поточни линии, около които няма напрежение. Единственото, което се вижда са съсредоточените млади хора, стараещи се да свършат работата си просто добре. Това толкова нехарактерно за България отношение на мениджърският екип към работниците и  служителите е впечатляващо! Не случайно, директорът на завода Илия Терзиев нарича завода «нашият дом».

LitexMotors8041488Ако трябва да бъда честен, ако не бях видял със собствените си очи как и какво се случва в завода, ако не бях шофирал продукта произведен от тези млади хора, признавам, щях да си помисля, че това е евтин ПР ход, който цели да представи китайското ноу-хау на българска земя в много по-благоприятна от истината светлина.

За радост, истината е такава, каквато е и имах възможността да я видя с очите си и да я почувствам със сетивата си.

Може би за всички в този завод важи максимата, че «няма невъзможни неща». Стига да искаш, може да направиш всичко, което пожелаеш. Доказателство са дългите редици готови автомобили, чакащи датите за експорт, за да стигнат до своите нови собственици.

LitexMotors80414108В заглавието написах, че автомобилите се правят с любов. Отново ще подчертая, че на пръв поглед думичките изглеждат твърде взахаросани, но това са фактите, които лично аз видях.

Да, автомобилите се правят с любов. Правят се с отношение и убедеността на целият екип, че всеки детайл, всяко болче са важни за безопасността, за добрата работа на агрегатите, за прекрасната визия. Ако нямаше любов, качеството би било напълно отчайващо. А истината е, че добрият начин на работа се оценява подобаващо от едни от най-капризните клиенти и журналисти, каквито са италианците.

Всичко написано е с ясното съзнание, че много от вас, които не са се докосвали до автомобилите и до екипа на «Литекс Моторс» е възможно да си помислят, че този материал е платен, че е прекалено ласкав и напудрен. И това ще бъде абсолютно нормална реакция, така просто сме свикнали. Но няма как да не отбележа, че българите не ценим и не уважаваме себе си. Свикнали сме да мислим само негативно за самите нас и естествено за всичко онова, което правим с умът и ръцете си.

LitexMotors8041454Мениджърският екип на ловешкият завод, момчетата и момичета, които работят в него обаче показват нагледно, че истината е по-различна. Имаме с какво да се гордеем. Има защо да смятаме, че ни бива. Има начини да работим и произвеждаме качество и няма невъзможни неща!

И ако от години политиците говорят  за измислени си програми за младежка заетост, в «Литекс Моторс», без излишни приказки, без фанфари и светлини на прожектори, младите хора са желани и добре дошли. Резултатът е уверени в себе си млади хора, качествени и сигурни автомобили и може би най-важното – тук, в Ловеч, искащите хора, могат да реализират себе си, без да им се налагат да ходят в чужбина като нископлатени миячи на чинии!

Очаквайте следващите публикации, в които ще ви разкажа по-подробно за новият модел H6, за начина на работа в завода, както и за това, което сподели мениджърският екип на „Литекс Моторс“ с нас.

1 коментар

  1. Такова угодно и сладникаво четиво за един толкова сбъркан проект досега не бях чел. Явно яслата за автора е добра.

Comments are closed.