milko1507131Павлин Иванов

Най-обикновено за несбъднатият язовир „Черни Осъм“ говорим малко преди избори. Съпартийците на ловешкият Областен управител Милко Недялков от БСП нямат пропуск по темата, независимо дали приближават парламентарни или местни избори.

Язовирът е дъвката чудо, по която бързо бързо полепват най-вече по-възрастните електорални единици и най-вече тези такива, живеещи в ловешките села, някои от които с воден режим в продължение на десетки години. Те все се надяват, някой ден кошмарът с липсата на вода да бъде забравен и получи адекватно решение, но това никога не се случва. Дори селото на Милко Недялков – Радювене е изпитвало неведнъж през годините сушата и нищото, излизащо от крановете за вода в селото.

Защо изведнъж Областният управител заговори за проблема с водата? Дори и на най-неосведоменият жител на Ловеч и Плевен е кристално ясно, че ако няма скоро сняг и дъжд, вода няма да има. В това дори няма новина, камо ли пък годна за вестник.

По-скоро изявлението на Недялков в ролята му на губернатор е артилерийска подготовка. Нещо много скоро ще се случи. Какво ще бъде това, можем само да гадаем, най-малко защото не разполагаме с информация за игрите и интересите на височайшите в държавата и в партията на Областният управител, независимо как се казва тя.

Но все пак, да се върнем към изявлението на Областният управител. В него той казва, че разбира тревогата на граждани и земеделски производители от сушата и очертаващият се воден режим. Уважително, ще кажете. Да, но …

Милко Недялков и БСП имаха периоди на абсолютна власт през последните десетина години – парламент, премиер, президент, местна власт. Всичко, за което може да мечтае една партия, която иска да се грижи за интересите на хората. На това отгоре, тази същата държава трупаше уж излишъци в размер на милиарди и по думите на нейните водачи всичко цъфтеше и вързваше.

Та въпросът ми е, след като Милко Недялков, заемал не един висок пост в партията и в местното самоуправление, защо досега, в периодите на абсолютна власт не понечи да се погрижи заедно със съратниците си за водоснабдяването в региона? Защо дори Радювене няма вода?

Защо Милко Недялков си мисли, че управляваното от ДПС правителство и настъпилото с реанимирането на Първановият АБВ разделение в столетницата и неспирните протести срещу управляващата олигархия ще му дадат времеви хоризонт, през който ще може да реализира каквото и да било смислено нещо?

И както обикновено, когато става въпрос за пари, за много пари – половин милиард, въпросът е ОТ КЪДЕ?

Естествено отговор на тези, а и на други въпроси свързани с темата могат да си дадат само по-запознатите и аналитиците, но широката публика няма да бъде наясно какво и защо се случва, докато „зайчето“ не бъде извадено от ръкава на началниците на Областният, независимо кои са те.

През следващият месец най-вероятно ще разберем целта на артилерийската подготовка, която започна Недялков. Изявите на всеки вестникар и политик трябва да бъдат внимателно следени, защото обикновено „Совите не са това, което са“, както знаем от хитовият преди години сериал „Туйн Пийкс“.

А това, че решаването на проблема с водоснабдяването ще се превърне в политическа дъвка с оглед на скорошните извънредни парламентарни избори, мисля, че можем да бъдем на 1000% сигурни, макар и Недялков уж да иска противоположното.