obshtina301111Предложение на кмета Минчо Казанджиев за откриване на процедура по подбор на ефирна честота за излъчване сигнала на Общинско радио „Ловеч“ влиза за обсъждане в общинския съвет. То ще бъде гледано преди това на заседанията на постоянните комисии по устройство на територията, комунални дейности и околна среда, по правно-нормативни въпроси и по икономическа политика и евроинтеграция.

Кметът предлага да бъде сформирана работна група от специалисти от общинската администрация и от местните медии, покриващи ефира и кабелната мрежа на територията на общината, на която да бъдат обсъдени възможностите за пренастройване или цялостно преустройство на апаратурата за предаване на сигнала и излъчване на предаванията на общинското радио по собствена радиочестота или за съвместна дейност и бъдещо партниране с кабелен или ефирен оператор.

      Кабелната радиофикационна мрежа с радиоточките на кметствата е създадена през 1951 г., в края на 2005 г. тя е предоставена от БТК като дарение на общината. Дължината й е 470 км, в момента е силно амортизирана, над 40 на сто от мрежовите кабели са унищожени. Голям брой от техническите съоръжения в селата, които доставят сигнала в радиоточките, също са силно амортизирани. Това, както и лошото техническо състояние на кабелните съединения прави мрежата неефективна.

     За ползване на радиоточките абонатите са освободени от такса от юли 2013 г. насам, а само за времето от началото на 2013 г. до декември 2014 г. за поддръжка на кабелната мрежа и ремонт на абонатни повреди по радиоточките са изразходени 33 141 лв. От друга страна, в по-голямата си част въздушните кабелни мрежи, включително и радиофикационната, в Ловеч са закрепени върху стълбове на електрическата система и уличното осветление, върху дървета, фасади и покриви, преминават над улици. Така въздушните кабелни мрежи, които по смисъла на Закона за устройство на територията са строежи, подлежат на премахване. А според изискванията на Закона за електронните съобщения кабелните електронни съобщителни мрежи следва да се изграждат подземно.

     Тук възниква въпросът дали община Ловеч е в състояние да инвестира в изграждането на километри подземни кабелни мрежи за напълно губеща дейност или по-скоро е необходимо да се потърси съвременно решение за разпространение на радиосигнала. Основната необходимост от общинското радио е то да бъде използвано и като сигнално-оповестителна система в случаи на бедствия и аварии. Затова за решаването на проблема с радиоразпръскването на сигнала и излъчване на предаванията на общинското радио се търси алтернативна възможност, съобразена със съвременните технологии.

     При вземане на решение от общинския съвет за откриване на процедура по подбор на ефирна честота за излъчване на сигнала на общинското радио след приключване на процедурата по договаряне на радиочестотата ще се прекрати функционирането на общинската радиофикационна мрежа.