rocktroyan1307141Иво Райнов

През уикенда Троян е домакин на поредната рок академия.  Тази година събитието е организирано в три дни и предлага много забава и емоции за жители и гости на Троян. На сцената се изявяват както познати рок групи („Спринт“, „Импулс“, „Конкурент“), така и редица нови и аматьорски банди. Точно участието на младите е смисълът на този фест. Да се даде път за развитието на младата българска рок вълна и авторската песен. Адмирации за госпожа Донка Михайлова и общинския съвет в Троян. Чудесен пример за културно събитие, което привлича туристи и прави силен ПиАр. Находчивостта на троянци е добре известна и заслужава уважение. С традиционната  рок академия градът изземва инициатива на Ловеч и се превръща в рок център на Ловешка област. Вярно фестивалът е само с български  изпълнители и е доминиран от аматьорско участие, но е подадена ръка към рока и младите, подкрепа за българската музика и е събитие, което може да генерира интерес и туристически посещения.

С въздишка и носталгия, така си спомняме за онези фантастични рок фестивали в Ловеч. Майски вечери, в които градът се превръщаше в разбунен кошер. Невиждано море от гости в Ловеч, много младост, музика, бира и неповторимото удоволствие да видим своите рок идоли. Фестивалът бе прекрасна инициатива, но зависеше изцяло от финансовата подкрепа на една компания. Точно затова приключи щом главният спонсор се оттегли. Въпреки ентусиазма на рокаджията Минчо Казанджиев, ангажиментът на Ловешка община бе по-скоро логистичен, отколкото всеотдаен.  Фестивалът не бе осъзнат като значимо събитие и логично не бяха положени усилия за неговото продължаване, макар и под друга  форма и представителност. Например преди първото издание на фестивала се дискутираше паралелна проява за млади български и балкански рок групи. По различни съображения хрумването не беше осъществено, но пък можеше да се използва като едно значително по-семпло, но все пак поддържащо тръпката продължение на угасналите мегафестивали. През последните три години  няколко пъти дискутирам с господин Казанджиев грешката от прекратяването на рок фестивалите в Ловеч. Кметът е съгласен, че трябва да положим усилия за възстановяване на проявата, естествено значително по-кратка, евтина и не така звездна. На три пъти вече си обещаваме да работим за възвръщането на рок фестивалите. Този път нямам причини да не вярвам на кмета, защото познавам силното му пристрастие към твърдия саунд и завладяващия рок ритъм. За съжаление, обаче, все стигаме само до намеренията и гузно маркираме празника на града с едночасов концерт на някоя рок формация. Е, няма как да е същото – един концерт не прави събитие, не връща онази емоция, не възпитава в любов към рока. Ще продължа с моите инициативи за сериозни разговори относно възстановяването на рок фестивалите. Надявам се, че след  кмета и администрацията идеята  да получи подкрепа от обществеността и бизнеса. Знам, че никога няма да бъде същото. Привличането на големи, макар и застаряли, музикални имена струва много пари. Но си мисля, че няма никакво значение колко ще свалим летвата, дали ще стесним региона, от който идват участниците  или ще свалим възрастта на участниците. Важното е да си върнем мястото на точка в рок картата на България. Както по-горе писах подобни събития са силен и положителен ПиАр и още една възможност да се поддържа и засилва туристическия интерес към Ловеч. Много по-малки от Ловеч градове ни показват различни модели за успешно осъществяване на рокаджийски събития. Вижда се, че и Троян се нарежда с успех сред тях.

Факт, е че напоследък рокът е страст за Троян. При нас най-сериозното национално културно събитие е фестивал на бардовете. Съвсем не подценявам годишната среща на музикантите с китара, но си мисля, че в Ловеч има много по-широко и към момента незаето музикално пространство, което може да носи значително повече популярност, посещения и приходи.

3 коментара

  1. koga shte e?

  2. Няма как да се съглася с написаното, защото в недалечното минало (в началото на демокрацията ) в Троян се правеха рок фестивали. Свириха Ахат, Конкурент, Милена Славова и много други.

Comments are closed.