troqnpoklon801145Маргарита Генкова

Вече 137 години троянци отдават почит пред паметта на героите от славната победа при Орлово гнездо – Курт Хисар. Покланят се пред едно геройство – преминаването на Троянския балкан през жестокия януари на 1878г., при минус 20 градусов студ, укрепил се на върха противник, затъващи коне и войници, тонове тежки оръдия и боеприпаси, ледени пътеки и пропасти.

При тези невероятно тежки условия отрядът на ген. Павел Петрович Карцов преодолява един от най-недостъпните проходи на Стара планина – Троянския проход. Това е събитие, отбелязано и в нашата и в руската военна история.

Троянци с право и днес се гордеят с участието на своите деди в последния етап от националноосвободителните борби. На почетен караул пред паметника на ген. Карцов в централната част на Троян, застанаха представители на Регионален клуб „34-ти Троянски пехотен полк“ Априлци-Троян от Национално дружество „Традиция“. Присъстваха кметът Донка Михайлова, председателят на ОбС Ангел Балев, общинската администрация, общински съветници, граждани, ученици от ОУ „Иван Хаджийски“.

troqnpoklon801142Десислава Вутова – уредник в Музея на занаятите в града припомни за героичните събития от този ден, за това, че битката за Троянския проход е една от най-трудните, най-добре организираните и блестящо проведени военни акции през Освободителната война 1877-1878г. Троянци участват в образуваните доброволчески чети. Не може да пропуснем имената на Христо Исикийски, Георги Попов, Цеко Петков, Георги Пулевски, арх. Хаджи Макарий и др.

Първият паметник / 1958г./, издигнат над тленните останки на убитите при преминаването на Троянския проход, днес се намира при троянското село Балканец. Изработен е в Русия. Три години по-късно се открива паметникът на Курт Хисар, а през 1965г. бюст-паметникът на ген.-лейтенант Павел Карцов, дело на скулптора от с. Калейца Дочо Терзиев.

Венци и цветя бяха поднесени от името на Община Троян и Общински съвет-Троян, Музей на художествените занаяти, ОбС на БСП, ВМРО – Троян. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите руски, български, финландски войни – останали завинаги в снежната прегръдка на Троянския балкан вече 137 години.

Община Троян и Туристическо дружество „Амбарица“ поднесоха венци и пред паметница в с. Балканец и пред Карцовия бук на Беклемето, белязан от сабята на руски казак.