Валентина Маринова, eTwinning посланик

На12 декември 2018 г. се състоя Церемонията по връчване на националните eTwinning награди за 2018 година. Събитието се проведе в хотел „Феста“,София и беше организирано от Център за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР) в ролята си на Национално звено за координация по дейност eTwinning.

            Церемонията беше открита от г-жа Милена Караангова, eTwinning координатор за България.Тя сподели, че през тази година са получени 252 кандидатури за Национален знак за качество, а проектите, удостоени с този знак за 2018 г., са 160. Г-жа Караангова акцентира върху приоритетите, които Европейското звено по дейностe Twinning си е поставило за 2019 г.

– популяризиране и споделяне на добри практики от екипите, работещи в eTwinning училищата; запознаване на бъдещите учители с Платформата, в която ще имат възможност да се регистрират, да си сътрудничат и да разработват свои проекти.

            Г-жа Мая Кюлевчиева, eTwinning посланик, представи международните eTwinning проекти, които са сред отличените през 2018 г. Тя представи реализираните дейностите иработата на международните екипи чрез шестте критерии, по които се оценяват eTwinning  проектите:педагогическа иновативност, интегриране в учебната програма, комуникация и обмен, сътрудничество, използване на ИКТ и резултати, въздействие,документация.

            Проектите, разработени и реализирани на български език и получили най- висока оценка, бяха представени от г-жа Евгения Михова, eTwinning  посланик и директор на ДГ „Братя Грим“ – Шумен. Тя акцентира върху чудесната възможност, която дава работата по национални eTwinning проекти за споделяне на опит, екипна работа и сътрудничество между учители от едно училище или детска градина, от един град или от страната. Липсата на езикова бариера е предпоставка за добра комуникация между деца и учители от различни образователни институции.

            Петьо Кънев, изпълнителен директор на ЦРЧР, връчи националните eTwinning награди за 2018 г., които бяха разделени в девет категории: Първи авторски eTwinning проект, eTwinning проект, посветен на темата за 2018 – Културното наследство,  Национален eTwinning проект, Международен eTwinning проект, eTwinning проект за възраст 4 – 7, eTwinning проект за възраст 8 – 11, eTwinning проект 12 – 15, eTwinning проект за възраст 16 – 19, Краткосрочен eTwinning проект.

            Сред отличените бяха: Радиана Бояджиева от НУ „Св. Св. Кирил и Методий с първа награда в категория „Първи авторски eTwinning проект“ за проекта „My Earth is My Home“; Весела Миревска от ОУ „Иван Хаджийски“ подели първата награда в категория „eTwinning проект за възраст 8-11“ с Валентина Маринова от СУ „Васил Левски“, с която са си сътрудничили в проекта „LOOK –COOK -BOOK”.

Валентина Маринова получи и второ отличие – първа награда в категория „Национален eTwinning проект“. В този проект са взели участие и успешно са си сътрудничили учители, деца и ученици  от СУ „Св. Кл. Охридски“, НУ „ Хр. Ботев“, НУ„Св. Св. Кирил и Методий“ и СУ „В. Левски“.           

Получените награди са заслужено отличие и за децата, и за техните учители. Те са доказателство, че да се разчупи досегашния стереотип на преподаване (учител – ученик) и да се създадат предпоставки за постепенна, но устойчива промяна в съзвучие с приоритетите на „ученето през целия живот“,широко използване на новите технологии за преподаване и учене, насърчаване на индивидуалното творчество, инициативност, капацитет и устойчивост на си стематаот знания и умения, както за учениците, така и за учителите, е мисия възможна.