oreshak1508131Храмовият празник на Троянския манастир „Успение на Пресвета Богородица“ стана повод Негово Светейшество Патриархът на Българската Православна Църква Неофит и Министър-председателят на Република България Пламен Орешарски, да бъдат заедно и да проведат делови разговор.

На честванията присъстваха заместник-министърът на културата Велислава Кръстева, депутатът от Коалиция за България Емил Райнов, областният управител на Ловеч Милко Недялков, както и кметът на Троян Донка Михайлова.
Министър-председателят бе на службата в Троянския манастир, като заедно с Патриарха оглавиха литийното шествие на чудотворната икона „Троеручица“. Премиерът присъства и на отслужения от Негово Светейшество водосвет в параклиса, издигнат на мястото, свързано с легендата за чудотворната икона.

От името на гражданите на област Ловеч Милко Недялков поднесе в дар на Негово Светейшество Неофит специален подарък – уникална икона върху щраусово яйце, изрисувана от прочутият ловешки художник и иконописец Димчо Димитров. Подаръкът бе приет с благодарност от Патриарха.

На среща между Министър-председателя, областния управител и кмета на Троян бяха обсъдени въпроси, свързани с Национално изложение на художествените
занаяти и изкуствата в Орешак, както и подобряването на данъчното облагане и организацията в работата на занаятчиите.