kmet21214Павлин Иванов

„Аз си мисля, че тук вече тръгваме не на пресконференция, а на някакво разследване! Аз мисля, по този въпрос да приключим вече!„, след тези думи на кмета Казанджиев, приключи поисканата среща по повод изпълнението на договора с прословутата фирма за междуградски превози „Букет“.

Предисторията за днешният брифинг при кмета Казанджиев бяха сигнали на граждани за неизпълнение на обявеното разписание от фирма „Букет“, последвалата след това среща с ресорния зам. кмет Ертан Хасан и гл.експерт по транспорта Даниел Петков, на която стана ясно, че по документи, всичко е наред.

Днес, зам. кмета Ертан Хасан заяви, че наистина има постъпили сигнали и в изпълнение на обещанието си дадено тогава, информацията е изпратена до ДАИ. Извършени са проверки, има написани и 4 акта. Може би преди 3 месеца е имало среща при зам. областния управител и въпросния превозвач е коментиран отново.

В договора пише кой извършва контрол. Записано е, че цитирам „и общината осъществява някакъв контрол“, както и г-н Иванов (бел.р.-Павлин Иванов) беше попитал. От срещата ни тогава, Даниел Петков два или три пъти е ходил до Автогарата, да види дали автобуса тръгва – дотам са нашите правомощия, заяви Хасан. От там нататък, не можем да следим дали се издават билети, на каква цена са.

Дали можем да прекратим договора? В самият договор пише, че при непокриване на повече от 20% от заложените по маршрутно разписание за деня. Доколкото имаме информация от направените от ДАИ проверки, този процент не е достигнат, т.е. няма системно нарушение, заяви Ертан Хасан.

ertanhasan212142Главният експерт по транспорта в Община Ловеч Даниел Петков каза, че на срещата при зам. областния управител от Община Тетевен са заявили, че също имат проблем с фирмата. Имало е частна жалба, която е изпратена към ДАИ. Проверили са, фирмата е имала пътни листи, а това е критерии, че е изпълнен курса, заяви Петков. Проверката остава, но резултата е висящ – някой се жали, че не е изпълнен курса, а по документи е изпълнен.

При предходна проверка, каза Петков, от фирмата са „опънали“ пътни листи, тахошайби, всичко съответства и документално, всичко е наред. Имало е минимално пропуски, за които е съставен акт.

В договора е записано, че общината осъществява контрол, но може би се има предвид някаква координация, категоричен е главния експерт по транспорта.Всичко, което дойде при нас го изпращаме на ДАИ. Ние може да сме свидетели, не повече.

„Ловеч днес“ попита главният експерт по транспорта Даниел Петков, дали като човек и служител на Община Ловеч има някаква зависимост от фирма „Букет“?

Даниел Петков: Каква зависимост?

„Ловеч днес“: Някаква!

Даниел Петков: Фирмата е партньор на Общината. Като човек и служител нямам!

„Ловеч днес“: Това е важно, защото като служител, вие ни попитахте „защо само тази фирма сме нарочили“.

Даниел Петков: Да, де, все пак 130 курса са всеки ден.

„Ловеч днес“: Вие бяхте и единственият човек, който упорито се опита да прехвърли вината върху друга институция, а в договора е записано, че Община Ловеч осъществява контрол върху изпълнението на договора.

Автогарата ли е единствената спирка по линията на фирма „Букет“?

Даниел Петков: Не.

„Ловеч днес“: Защо проверявате дали тръгват автобусите единствено от Автогарата, а не се извършват проверки по целия маршрут?

Даниел Петков: Там се описват в дневник курсовете

„Ловеч днес“: Нали установихме още на първата ни среща, че на хартия всичко е наред, а реалността е различна? Тогава отказахте по категоричен начин да извършите физическа проверка по спирки по маршрута, въпреки записаното в договора задължение за контрол? Когато някой не си изпълнява задълженията по договор, очевидно, имаме проблем. Вие намирате ли някаква вина във себе си?

Даниел Петков: Проверката е чрез ДАИ! Аз не отговарям за контрола.

Кмет Минчо Казанджиев: Чрез контролните си органи означава, най-вероятно, СКОРС.

„Ловеч днес“: Кога е сключен договора?

Кмет Минчо Казанджиев: През 2011!

„Ловеч днес“: От 2011, сега сме 2014-та и вие ми казвате, че най-вероятно 3 години след сключването на договора не знаете кой го контролира?

Кмет Минчо Казанджиев: Това би следвало да са те (бел.р.-СКОРС)! Няма кой друг. Другите контролни органи на Общината са по различни направления.

Общината прави и други проверки. Кметове и кметските наместници също правят проверки. Трябва може би да се търси някакъв регистър за проверките.

„Ловеч днес“: Установяваме, че не се знае кой осъществява контрола?

Кмет Минчо Казанджиев: Няма такава работа!

Ловеч днес“: Кой отговаря?

Кмет Минчо Казанджиев: Контролните органи и разбира се, колегата Петков, кметовете на населени места и СКОРС

„Ловеч днес“: СКОРС дали знаят, че трябва да отговарят за контрола по този договор?

Кмет Минчо Казанджиев: Аз си мисля, че тук вече тръгваме не на пресконференция, а на някакво разследване! Аз мисля, по този въпрос да приключим вече!

 

Уважаеми читатели, веднага след брифинга посетих офиса на СКОРС и попитах неговия Началник г-н Генов дали той знае, че неговото звено трябва да контролира изпълнението на договора с транспортните фирми, нещо заявено 10 минути преди това от кмета Казанджиев.

Отговорът беше отрицателен! Г-н Генов заяви, че СКОРС няма такава заповед и не извършва контрол върху изпълнението на въпросният договор.

 

Очаквайте коментар по темата!

8 коментара

  1. всички са купени в общината защо да не го защитават.да предоставят линията на друг превозвач като не иска покрива автобусната линия

  2. Няма да е зле община Ловеч да контролира изпълнението на договорите на всички превозвачи, например Дигол, тяхната линия за Лисец и Баховица. В събота и неделя по тази линия гражданите се превозват с малки микробуси, в които половината са правостоящи. Хората мърморят, но ДАИ ги няма да направят проверка, общината спи и всичко си продължава повече от година.

  3. Гражданите недоволни а пък няма нищо нередно. Че как така става?

  4. общината да задължи превозвача да си монтира джипиес на автобусите,
    прави се разпечатка и всичко става ясно.

  5. шамарите трябва да заплющят първо в МС и НС!

    1. Правилно.Но шамаросването трябва да става още на изборите.А от това следва,че големите шамари са си за нас,избирателите.Ние сами се ударихме не шамар,а шут с последното гласуване.Никой не ни е виновен!

  6. и последен въпрос: Каква е санкцията за хората, които очевидно не си вършат работата, а получават заплати за нея?

    Кмет: Няма санкция, напротив дори ще има коледни добавки, а за “сухото” от фирма “Букет” вече е повече от ясно………

    Следва продължение на едно мъчно и корумпирано управление!

  7. Така е ,когато дясната ръка не изисква информация от левите какво са свършили по контрола.Сигналите са затова, да провокират шамарите.Но шамари НЯМА.

Comments are closed.