EZIKOVA2406161Румен Иванов от 11 а клас, Сейхан Акманов от 11 б  клас и Тодор Панов от 11 в клас участваха в проведената на 23 юни среща с президентите на Германия и България в София.

Вече години наред България и Германия поддържат добри приятелски отношения. Това двустранно сътрудничество има своите влияния върху икономическото развитие на двете страни, но още повече засяга образователната сфера. По тази причина в СУ “Св. Климент Охридски”, на 23.06.2016 се проведе среща между президента на България, Росен Плевнелиев, и президента на Германия, Йоахим Гаук с български ученици и студенти. Срещата премина  под формата на открита дискусия

Освен  представители от София, Пловдив, Монтана и Пазарджик, участие в дискусията взеха и  тримата ученици от ГЧЕ “Екзарх Йосиф I” в Ловеч, на които през предстоящия декември им предстои изпит за получаване на езиковия сертификат Шпрахдиплом. Освен отлични знания по немски език, нашите ученици  демонстрираха и интерес към актуални теми в политиката и най-вече към основната тема, която беше фокусът на срещата: “Германия и България – партньори в ЕС”. Сейхан Акманов беше подготвил въпрос към президента на Германия, свързан със заплахите за икономическата стабилност на ЕС и къде трябва да се обърне повече внимание на това – извън Европа или в пределите й. Тодор Панов прояви интерес към влиянието на езиковите програми като Немската езикова диплома (Deutsches Sprachdiplom) върху взаимоотношенията между двете страни, но за съжаление не остана време  да бъдe отговоренo на всички въпроси. Въпреки това г-н Гаук успя да засегне повечето от темите, които вълнуваха присъстващите. Той отбеляза, че е щастлив да вижда български ученици студенти в Германия и обмен на немски студенти с България, тъй като тези академични взаимоотношения подпомагат взаимното разбирателство между страните.

Разбира се, една от основните теми беше възможното напускане на Великобритания от Евросъюза, последствията от което, представляваха голям интерес за Румен Иванов. Отговор и на този въпрос германският президент даде още в началото на своята реч. Според него излизането на Обединеното Кралство ще бъде голяма загуба за цяла Европа, но подобна ситуация насочва вниманието на хората към проблемите на ЕС, а това може да доведе до положителни промени. Противниците и привържениците на така наречения “Брексит” трябва да обсъдят заедно възможните последици и най-добрия изход от ситуацията. Постиженията на днешното общество не трябва да се забравят най-вече от младото поколение, тъй като свободата на словото и правото на избор са били само блян за повечето хора в миналото. Този апел отправиха и Росен Плевнелиев, и Йоахим Гаук, споделяйки и други свои мнения с акцент върху мира в днешното европейско общество и за бъдещите години.

На път обратно за Ловеч Сейхан Акманов сподели: “Ние, по-младото поколение, считаме за даденост членството ни в Евросъюза, тъй като през по-голямата част от живота ни, то е било факт за разлика от нашите родители например. Но ние трябва да се борим, за да продължи това да бъде реалност.”

 

Учениците бяха придружавани от преподавателката си от Германия Ева Цик. Тяхното пътуване до София стана възможно с помощта на областния управител госпожа Ирина Митева, за което те й изказват своята специална благодарност.

1 коментар

Comments are closed.