Трима са задържани, а двама са обявени за общодържавно издирване във връзка с тежко криминално престъпление.

Окръжна прокуратура Ловеч даде висока оценка за професионалната и екипна работа и бързите и адекватни действия на криминалистите от ОД МВР-Ловеч и ГДНП.

Директорът на ОД МВР-Ловеч старши комисар Петър Енчев, ръководителят на Окръжната прокуратура – Валентин Вълков и комисар Илко Илиев-началник отдел „Криминална полиция” в ГДНП на съвместен брифинг оповестиха подробности, относно разкрито тежко криминално престъпление извършено на 19 декември 2016 година.

Тогава в тетевенското село Български извор, в дома му бе открит трупа на 80 годишен местен жител. По тялото на починалия бяха установени множество следи от насилие.

Прокурор Вълков поясни пред медиите, че група от пет лица е организирала грабеж, който по-късно е прераснал в убийство.

В хода на разследването е станало ясно, че част от групата е проникнала 3 седмици по-рано в дома на жертвата, когато са отнети вещи и телевизор. Предполага се, че имено тогава е възникнала идеята за повторно влизане в къщата, тъй като в една от стаите са забелязали метална каса. На 19 декември 2016 година около 20.00 часа групата реализира плана си, като в къщата заварват собственикът й. Завързват го за стол, с крака и ръце зад гърба и бинт около шията и устата. На възрастния човек е нанесен и побой. Той е починал, най-вероятно от задушаване.

Извършителите са успели да отворят касата, като са отнети хиляди левове и златни накити. По-късно с лек автомобил се оттеглят от селото.

Окръжният прокурор заяви, че само час след извършване на тежкото престъпление за него е получен сигнал в ОДМВР-Ловеч. Незабавно по случая е образувано наказателно производство в ловешката окръжна прокуратура. Екипи от криминалисти от ОД МВР-Ловеч съвместно с колегите си от отдел „Криминална полиция” и сектор „Престъпления против личността” към ГДНП са започнали незабавни издирвателни мероприятия, в резултат на които 20 дни по-късно има задържани лица.

Прокурор Вълков поясни, че групата от 5 лица е разнородна и пребивава на територията на област София. Установени и задържани са трима от петимата участници, като един от тях 36-годишен е задържан с прокурорско постановление за срок от 72 часа, а останалите двама са обявени за общодържавно издирване. По думите на прокурора на настоящия етап са намерени достатъчно доказателства, за да бъдат обвинени и другите двама. Процесуално следствените действия продължават.