prokurteteven508161След внесен обвинителен акт и постигнато в съдебно заседание споразумение, постигнатото с Районна прокуратура – Тетевен трима мъже са осъдени за незаконно извозване на дървесина от горски фонд, съобщават от прокуратурата.

Николай Н. /като подбудител и помагач/, Левен А. и Димитър Д. /като извършители/, са се признали виновни и са осъдени за това, че на 22 октомври 2013 г. са взели и извозили от горския фонд в местност „Високата могила” в землище на с. Батулци, Ловешка област 28 куб. м. дърва за горене, на обща стойност 1120 лв., от четири частни имота, намиращи се в същата местност. Мъжете са имали редовно писмено позволително от 19 юли 2013 г. за извършване на сеч на маркирани дървета, но са взели дървесината от парцели извън указаните в същото позволително места и дървата.

За това деяние Николай Н. е осъден  условно на една година лишаване от свобода с изпитателен срок от три години и 2000 лв. глоба.

На Димитър Д. и Левен А. е наложено условно наказание по шест месеца лишаване от свобода с три години изпитателен срок и глоби – 1000 лв. за Димитър и 2000 лв. за Левен.

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.