Текст: Вихра Стефанова,  снимки: личен архив

Трима ученици от всяка от 28-те държави членки на Европейския съюз плюс петте страни кандидатки обсъждаха в Брюксел в продължение на два дни бъдещето на европейската култура от гледна точка на младите хора. България беше представена от учениците от Профилирана природо-математическа гимназия – Ловеч, Борислав Борисов, Владислав Колев и Галин Ганев. Техен ръководител беше преподавателят по английски език Елица Върбановска, която безкомпромисно бе доказала в изложението на кандидатурата защо точно Профилирана природо-математическа гимназия заслужава да представя България.

 

Инициативата „Твоята Европа Твоето Мнение” даде възможност на учениците да видят отблизо начина, по който функционира Европейският икономически и социален комитет /ЕИСК/. Фокусът върху тазгодишното издание на форума логично беше върху културата на Стария континент, тъй като 2018 е обявена за Европейска година на културното наследство. Българските представители в ЕИСК Димитър Манолов и Веселин Митов посрещнаха българската делегация и бяха близо до учениците през цялото време.

 

Младежите успяха да споделят своите виждания и идеи по темата „Единство в многообразието: едно по-ново бъдеще за европейската култура“. Разделени в 10 групи, те дадоха своите идеи относно приближаването на културата до младите хора. Предложенията, разработени в групите на Галин и Борислав – „Възможност да откриваме други култури чрез пътуване” и „Експеримент с културата”, заеха съответно първо и второ място и ще бъдат директно изпратени както до членовете на Европейския икономически и социален комитет, така и до Европейската Комисия и Европейския Парламент.

 

Инициативата на ЕИСК „Твоята Европа, твоето мнение“ е уникална възможност за младите хора да осъществят контакти, да споделят своя опит, да чуят мнението на свои връстници от различни страни и да научат повече за техния начин на живот. Проявата се организира от Европейския икономически и социален комитет – гласът на гражданското общество на европейско равнище, и е знаковата проява на Комитета за младите хора.