Традиционно жителите на село Баховица, община Ловеч, отбелязват в края на август своя празник, свързан с освобождението на Ловеч от турско иго. Както е известно, последните пушечни изстрели на боя са отекнали в местността Бърнин дол край селото на 22 август 1877 г.
На 24 август т.г. вечерта се състоя празничен концерт в местното читалище „Напредък – 1920 г.“ На събитието присъства кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която се обърна към хората с думите:
„Малко са селата като вашето, които отбелязват с празник такава важна и славна историческа дата и имате право на гордост. Но може да се гордеете и с факта, че живеете в селище, което се харесва не само на вас, но се харесва и от чужди инвеститори. Само след броени месеци фирмата VOSS ще започне работа в наетите халета на завода и ще произвежда автомобилни части“.
Корнелия Маринова връчи на кмета на селото Калин Кръстев поздравителен адрес и пакет от книги за читалището. Между тях е и наскоро излязлата от печат „Ръкописно съчинение на протоиерей Евстати Попстефанов – Записки за народния живот и страданията български“, която описва историческите събития в Ловеч.
Програмата продължи с изпълнения на самодейни колективи при читалище ,,Напредък – 1920”. Концертът бе открит от танца „Усмивки“ на най-малките самодейци, деца на възраст до пет години. Следваха изпълнения на ТС „Баховица“, ТФ „Балкански огън“, песни на Алекс и сатирични сценки. На финала бе изпълнен „Шопски танц“.
На следващия ден, 25 август, празникът продължава в местността Бърнин дол, където върху множество огньове се приготвя и раздава на хората курбан чорба. Програмата и тук включва много музика и буйни народни хора.