На 27 септември в салона на Община Тетевен се състоя кулинарна изложба под надслов „Здравословно хранене и здравословен начин на живот”. Тя включваше представяне на местни храни и продукти на тетевенския край от миналото и днес, които са произведени в района, както и кратка презентация на тема здравословно хранене. Организатори на проявата са  Община Тетевен и РСО „Централна Стара планина“, а изложбата е част от дейностите, предвидени по проект „Общо бъдеще чрез образование за развитие“. Той стартира през месец юни тази година и има за цел да осигури привлекателна среда за развитие на младите хора чрез неформални екологични образователни инициативи.

Със своите продукти и домашно приготвени храни, в изложението се включиха кметствата – Голям извор, Рибарица и Черни Вит, граждани, вила „Червен“, земеделски производители, ЦПЛР – Тетевен, училища от общината – СУ „Георги Бенковски“, гр. Тетевен; ОУ „Христо Ботев“, с.Глогово;  ОУ „Г. Бенковски“, с.Галата и НУ „Хаджи Генчо“, гр. Тетевен.

Валентина Николаева /директор на дирекция “Специализирана администрация”/ запозна присъстващите с идеята на събитието, както и с дейностите по проекта. Тя се обърна най-вече към децата, насочвайки вниманието им към предимството на истинската, екологична и чиста храна.

Биологът и бивш кмет на с.Черни Вит – Цветан Димитров изнесе кратка презентация – „Здравословно хранене и здравословен начин на живот“, чрез която представи темите за местните храни и производството им в малък мащаб, как да съхраняваме природата и да я щадим, храната като източник на здраве и борбата срещу разхищаването на храна.

Последва обиколка по наредените щандове, където всеки имаше възможността да представи своята продукция – каква храна е донесъл, как е приготвена и какво е характерното за нея. Бяха изложени много и разнообразни продукти и ястия като: царевична и ечемичена пита, домашна лютеница, различни видове сирена и сладка, печена тиква, лучник, тиквеник, баклава, качамак и др. Учениците от НУ „Хаджи Генчо“ бяха изработили специално тематично пано, на което можеше да се видят различни билки, подправки и растения.

Накрая дойде ред на най-приятната част от програмата – дегустацията. Присъстващите имаха възможността да опитат изложените изкушения и сами да се уверят в тяхното качество и вкус.