Традиционното представяне на местния народен обичай „Камилата“ в село Йоглав, община Ловеч, ще бъде на 21 януари, събота, от 10 часа пред кметството в Йоглав. Организатор е настоятелството на Народно читалище „Пробуда 1926“ в ловешкото село.

Еленка Щерева от читалището припомня историята на интересния обичай:

Обичаят „Камила” в Йоглав датира още след основаване на селището – преди повече от 500 г. Това се знае от местни предания и разкази на хората, които се предават от поколение на поколение.

С „Камилата” йоглавчани отбелязват Ивановден /по стар стил на 20 януари/. Това е една „игра”, принадлежаща към мъжките маскарадни игри, осмисляна като веселба за здраве и берекет.

Помня, още като дете, след 1960 година как ставахме в тъмни зори, заедно с баба и майка да приготвяме почерпка и да чакаме „Камилата” да играе за здраве и в нашия дом. А после всички деца тичахме след нея и се радвахме на „джумбиша”, който правеха играчите от къща на къща /предимно по домовете на ивановци/. Дядо беше музикант, свиреше на кларинет в селската духова музика, която предвождаше „шествието”. Аз много се гордеех с него.

Всъщност какво е този обичай? Показва се как „хиляда” войници /”оланкии”/ идват с една „камила” от далечната държава „Арабастан” да играят за здраве и берекет, за много деца, много имане във всеки дом. В групата има още баба, дядо, доктор, циганка, писар, свещеник, музиканти, всеки със своя роля и реплики. Всички заедно изпълняват една малка „театрална постановка” с много интересен сюжет, предизвикваща весело настроение у зрителите, а у домакините – вяра, че добрите наричания и предсказания на играчите ще се сбъднат през новата година.

2 коментара

  1. БРАВО НА ОРГАНИЗАТОРИТЕ, КОИТО ПРИПОМНЯТ И НЕ ПОЗВОЛЯВАТ ДА СЕ ЗАБРАВИ ТОЗИ ОБИЧАЙ.

  2. Йоглав е вероятно единственото селище в общината ,в което преди десетилетия човек е заклал с брадва, друг човек заради непримирими противоречия относно прелюбодействени деяния(злодеятелят буквално е съсякъл жертвата си ,забивайки брадвата в средата на главата му!) и днес Йоглав е пак селището ,което изпъква с отрицателни прояви ,в което има заразени със смъртоносния вирус на HIV-1 жени ,които са работили в Кипър(което пък е най-известното средище на СПИН-озни заразени в Южна Европа).

Comments are closed.