DSC_0329Ето и идеалната десетка на ловешкия спорт за миналата година според резултатите от анкетните листи. Имената бяха обявени в петък, 8 януари, на тържество, организирано от Община Ловеч в ресторант „Панорама” на Сити-център.

Лично кметът Корнелия Маринова връчи на победителя в анкетата Христо Александров красивата статуетка „Олимпийски надежди”, картина и почетна грамота.

Пълният списък е от 11 спортисти, тъй като на десета позиция двама събраха еднакъв брой точки.

От церемонията по уважителни причини отсъстваха състезателят по ориентиране Апостол Атанасов, Цветина Нацева от двойката по акробатичен рокендрол и футболистът Тонислав Йорданов.

В следващия списък след името на всеки състезател са посочени получените от него точки.

DSC_0323

  1. Христо Александров – карате, 87 точки

През 2015-та той се наложи като един от най-силните състезатели на България в каратето – знаков спорт за нашия град със сериозни традиции и успехи през годините. Тренира вече 12 години в Спортен карате-клуб „Ловеч”, през които е участвал в състезания от всякакъв ранг – според възрастта си и най-често е заемал първи места в тях. В ловешкия клуб го определят като уникален, винаги мотивиран и образец за остналите . Изпрати поредната изключително успешна година, след която бе коронясан като спортен герой №1 на Ловеч. Стана по безапелационен начин републикански шампион в категория до 70 кг. при мъжете, спечели купа „Черно море“ при юношите на международния турнир в Бургас, участва и на европейското първенство в Полша. Извоюва златен медал от Националното първенство по карате шинкиокушин за мъже и юноши. Възпитаник на ловешката ПМГ, а понастоящем е студент-първи курс в НСА „Васил Левски.

DSC_0291

  1. Павлин Христов – борба, 81 точки

На Европейското първенство за глухи, което се проведе в Грузия с участието на състезатели от 14 държави, той спечели три бронзови медала в три различни надпревари: 3-то място при юношите в категория до 120 кг. в класическата борба, 3-то място при мъжете в категория до 98 кг. също в класическия стил (с квота за световното първенство в Иран) и 3-то място при юношите в категория до 120 кг. в турнира в свободната борба.

 

DSC_0284

  1. Георги Гергов – лека атлетика, 76 точки

Най-добрият състезател на лекоатлетически клуб „Стратеш атлетик”. През изминалата година той стана на три пъти републикански шампион и спечели общо 6 медала от всички национални шампионати. Участва в европейското първенство по планинско бягане в Португалия, където се класира на 24-то място. Състезава се и на балканските първенства по планинско бягане /5-то място/ и по крос за юноши старша възраст.

Иначе шампионските титли от републиканските първенства са в следните дисциплини: в бягането на 5000м. и на 10 000м. на открито за юноши старша възраст и в планинското бягане също в старшата възраст. Спечели и сребърни медали в бягането на 3000м. в зала и в крос–кънтри, както и третото място на 1500м. в зала за юноши старша възраст.

DSC_0281

  1. Апостол Атанасов – ориентиране, 67 точки

Най-добрият състезател на ловешкия Спортен клуб по ориентиране за изминалата година, който е част и от националния отбор на България за юноши и младежи. Той спечели по два златни и един сребърен медал от държавното първенство и шампионата на Югоизточна Европа, т.е. първи места в спринта и в дългата дистанция, и второ място в средната дистанция на държавното първенство. И отново първи места в спринта и в дългата дистанция, и второ място в средната дистанция в шампионата на Югоизточна Европа.

DSC_0270

  1. Тодор Тотев – мотокрос, 63 точки

24-годишният младеж е закърмен с мотоциклетния спорт, а през годините извървя пътя от симсонката в гаража до европейския елит и така продължи по повече от подобаващ начин семейната спортна традиция. Дядо му Тотьо Тотев е майстор на спорта, а баща му Пламен Тотев също е бивш състезател, а сега вече негов наставник. Въпреки трудностите и множеството контузии през последните няколко години, той се състезава успешно в клас МХ1 при мъжете. През 2015-та състезателят на „Литекс Ловеч мотор спорт” се класира на първо място в Източноевропейски шампионат – клас МХ1 и на второ място в Републиканския шампионат в същия клас.

DSC_0264

  1. Виктор Симеонов – хандбал, 51 точки

Един от дългогодишните състезатели на ХК „Осъм”, който вече има зад гърба си доста солидна бройка мачове в първенството на „А” РХГ и турнира за купата на България. Той е капитан и голмайстор на отбора, национален състезател. Голмайстор №1 на първенството в редовния сезон. Има голяма заслуга за шампионската титла, която тимът на „Осъм” спечели в държавния шампионат по плажен хандбал.

С националния отбор пък участва в Междуконтинентален турнир под егидата на Европейската федерация по хандбал в Република Косово. Игра срещу отборите на Латвия, Уругвай, Китай, Ирландия, Андора, Австралия. Вече предава опита си на подрастващите и като треньор.

 

DSC_0260

  1. Цветина Нацева – Александър Иванов – акробатичен рокендрол, 44 точки

Занимават се с акробатичен рокендрол от 6 години, а като спортна двойка се състезават от 5 години. Част са от националния отбор на България. Двойката на ловешкия клуб „Роксмайл” е трикратен държавен шампион в своята категория, като вече 4 години остават непобедени в България. През 2015-та завършиха за пореден път като водачи на националната ранглиста и победители във всички състезания през годината. Заеха 45-то място на турнира за Световната купа в Австрия, а в момента са на 108-мо място в Световната ранглиста.

 

DSC_0250

  1. Йоан Филипов – лека атлетика, 43 точки

През изминалата година той стана републикански шампион и спечели общо 5 медала от всички национални шампионати. Участва в Световната младежка купа по планинско бягане в Смолян (състезание с ранг на световно първенство за юноши мл. възраст), където се класира на 17-то място. Състезава се на балканското първенство по планинско бягане за юноши старша възраст. Представя България и на европейското първенство по планинско бягане за юноши старша в Португалия.

Иначе в националните шампионати спечели шампионската титла в планинското бягане за юноши младша възраст; сребърен медал в бягането на 3000 м. в зала за юноши младша, и бронзови отличия в планинското бягане за юноши старша, бягането на 1500 м в зала и бягането на 3000 м. на открито за юноши младша възраст.

 

  1. Тонислав Йорданов – футбол, 40 точки

Годината бе много успешна за младия нападател и му донесе много голове, победи и запомнящи се моменти. Със своите съотборници от Литекс той стана вицешампион в първенството на елитната юношеска група до 17 г., както и вицешампион в шампионата на младежката група до 21 г. и спечели купата на БФС при юношите до 19 г. По безапелационен начин стана голмайстор №1 на елитната юношеска група до 17 г. с 41 гола, бе топстрелецът и на турнира за Купата на БФС при юношите до 19 г.

С юношеския национален отбор на България до 17 г. пък участва във финалите на европейското първенство и бе единствения голмайстор за България на тези финали с две точни попадения в мачовете срещу Испания и Австрия. Записа участие и в срещите от младежката шампионска лига на УЕФА, в които заби един гол, а изминалата година му донесе и дебют при това с гол в мъжкия отбор на Литекс.

DSC_0243

  1. Константин Василев – ориентиране, 37 точки

Най-добрият подрастващ състезател на Спортен клуб по ориентиране „Ловеч”. През 2015-та той спечели два златни, един сребърен и един бронзов медал от държавните първенства по ориентиране и ски ориентиране: първи места в спринта на ДП по ориентиране и в средната дистанция на ДП по ски-ориентиране. Плюс второ място в дългата дистанция на ДП по ориентиране и трето място в дългата дистанция на шампионата по ски ориентиране.   Задължително трябва да се отбележи и второто място на международния турнир по ориентиране „Истанбул 5 дни”.

DSC_0246

  1. Светослав Генков – скално катерене, 37 точки

На 21 юли 2015-та той изкачи първенеца на Алпите връх Монблан ( 4810 м.) от югозападната, непопулярна и негостоприемна за повечето българи Италианска страна за един ден без аклиматизация, общо за около 16 часа със слизането до базата – хижа Гонелла, разположена на 3070 м. Впоследствие изкачи по Италианския, югозападен ръб и друг емблематичен връх Матерхорн (4477 м.), като и на двата върха стъпва в свръзка с Тихомир Тончев. И двете изкачвания бяха оценени по достойнство от колегите му в алпийските среди.

В тазгодишната анкета взеха участие основно представители на спортните клубове, както и журналисти, които отразяват спортните събития в Ловеч. Най-напред самите спортни клубове предложиха свои изявили се през годината състезатели, като в определения срок постъпиха 15 номинации от 10 вида спорт. При последвалото попълване на анкетните листи всеки представител на спортен клуб или медия имаше възможност да посочи своя десятка.

Спортистът, вписан на първо място, получава 10 точки; този на второ място – 9 точки; третият – 8 точки; класирания на четвърто място – 7 точки; петият – 6 точки; посочения на шесто място – 5 точки; седмият – 4 точки; осмият – 3 точки; класираният на девето място – 2 точки и десетият – 1 точка.