sportistnagodinata12011567Представяме ви идеалната десятка на ловешкия спорт за 2014 г. според резултатите от анкетните листи (след името на всеки състезател са посочени получените от него точки):

  1. Георги Гергов – лека атлетика, 84 точки

През 2014-та той се наложи като един от най-силните бегачи на България в средните и дългите дистанции. Под ръководството на треньора си Константин Василев състезателят на СК „Стратеш атлетик” взе участие в над 30 състезания в страната и чужбина. Основен състезател в националния отбор на България за юноши младша и старша възраст. Постигна много силен личен резултат в дисциплината 3000 м. (на писта) – 8 мин. 51 сек. Участва на европейското първенство по крос-кънтри за юноши старша възраст. Два пъти национален шампион, със спечелени общо 7 медала от всички национални шампионати през изминалата година, които очевидно са натежали и за избора му за №1 в анкетата. Иначе в старта за Световната младежка купа по планинско бягане в Италия спечели 13-то място. В началото на учебната година със заповед на министъра на образованието единайсетокластникът от ловешката Професионална гимназия по механоелектротехника Георги Красимиров Гергов получи едногодишна стипендия. Тя е в резултат на заетото от него първо място в националния шампионат по планинско бягане.

 

 

  1. Апостол Атанасов – ориентиране, 65 точки

orientiranelovech3110133Най-добрият състезател на Спортен клуб по ориентиране „Ловеч”. През миналата година той спечели златен медал на средна дистанция в държавното първенство и сребърен медал в дългата дистанция в шампионата на Югоизточна Европа. Взе участие и в световното първенство за младежи, като от 2010 г. е неизменен участник в националните отбори за юноши и младежи. От есента на 2014-та ловчалията е студент в Швеция, където успя да спечели първото място в генералното класиране при младежите в регионалното първенство на окръг Даларна.

 

 

  1. Христо Александров – карате, 63 точки

sportistnagodinata12011529Ицо тренира вече 11 години в Спортен карате-клуб „Ловеч”, през които е участвал в състезания от всякакъв ранг според възрастта си. Той изпрати изключително успешна година. Най-големият му успех бе първото място на републиканското първенство по карате за мъже в София, като по време на шампионата той все още нямаше навършени 18 г. Спечели шампионската титла и на републиканско първенство за юноши. На европейското за юноши пък се класира пети в категория до 65 кг. Към равносметката му за 2014-та трябва да добавим още две първи места в турнири за юноши – на Международна купа „Черно море” и в шампионата на Зона Север.

 

 

  1. Тодор Тотев – мотокрос, 60 точки

sportistnagodinata12011526Състезателят на клуб „Литекс Ловеч моторспорт” е 23-годишен. Младежът извървя пътя от симсонката в гаража до европейския елит и така продължи по повече от подобаващ начин семейната спортна традиция. Дядо му Тотьо Тотев е майстор на спорта, а баща му Пламен Тотев също е бивш състезател, а сега вече негов наставник. Въпреки трудностите и множеството контузии през последните няколко години, той се състезава успешно в клас МХ1 при мъжете. През 2014-та се класира на трето място в Източно-Европейския шампионат, който включва 7 кръга. Втори е в републиканския шампионат.

 

 

 

 

  1. Страхил Попов – футбол, 58 точки

sportistnagodinata12011524Той е един от най-издръжливите маратонци в българския футболен шампионат. През изминалата година изигра 43 официални мача във всички надпревари. Иначе с екипа на Литекс записа като неизменен титуляр 40 мача с изиграни пълни 90 минути в тях. А трите случая в които не бе на терена, бяха свързани с контузия, наказание и ангажимент в националния отбор. За цялата календарна година той е и най-добрият подавач в отбора – с десетина асистенции. С основен принос е затова след първия полусезон отборът на „Литекс” да има отлични изходни позиции за атака на челно място в първенството и на Купа „България”. Привлече вниманието и на именити чуждестранни клубове.   Бе избран и за „Футболист на годината”, както и за любимец на феновете.

 

 

6.Благовест Иванов – авиомоделизъм, 53 точки

sportistnagodinata12011519Представител на една не толкова популярна, но атрактивна и предизвикваща любопитство дисциплина – авиомоделизма. Той е най-успешния състезател на Моделклуб „Ловеч”, в който се подготвя вече седем години. Част от националния отбор за радиоуправляеми модели. Под вещото ръководство на всеотдайния треньор и педагог Генко Петров през изминалата година Благо спечели шампионските титли на страната в класовете радиоуправляеми моторни авиомодели и радиоуправляеми планери. В добавка към това завоюва 3-то място в състезанието за Световната купа в Словакия за юноши и 11-то място при мъжете.

 

 

  1. Милен Янков – борба, 51 точки

sportistnagodinata12011516Ученик е, тренира борба свободен стил от 2007 г. при треньора Васил Тодоров. През годините е печелил призови места на републикански и международни турнири. През 2012-та бе отличен с наградата за най-перспективен млад състезател, а изминалата година също бе успешна за Милен. Той извоюва златния медал в категория до 50 кг. на държавния лично-отборен шампионат, а наред с това се класира втори на републиканския турнир „Освободители” във Велико Търново и трети на турнира „Млади Данколовци”. Национален състезател. Като такъв участва на Европейското първенство в Полша и достигна до четвъртфиналите в своята категория. Състезател на Спортен клуб по борба „Ловеч”.

 

 

  1. Виктор Симеонов – хандбал, 50 точки

sportistnagodinata12011515Един от дългогодишните състезатели на ХК „Осъм”, който вече има зад гърба си доста сериозен брой мачове в първенството на „А” РХГ и турнира за купата на България. Избран бе сред десетте най-добри хандбалисти на България за сезона 2013/2014 г. Заедно със съотборниците си през м.г. спечелиха третото място в националния шампионат по плажен хандбал. Вече е сред най-опитните състезатели в отбора и като такъв оказва ценна помощ на младите възпитаници на ловешката хандбална школа да се интегрират бързо при мъжете.

 

 

  1. Цветина Нацева – Александър Иванов акробатичен рокендрол, 48 точки.

sportistnagodinata12011513Двамата се занимават с акробатичен рокендрол от пет години, а като спортна двойка се състезават от четири. Част са от националния отбор на България, като са представяли страната на световно първенство и турнири за Световната купа. Двойката е двукратен държавен шампион. През 2014-та спечелиха първо място на държавното първенство, както и два турнира за националната купа. Номер едно са в републиканската ранглиста за своя клас. Взеха участие и в състезанието за Световната купа в полския град Краков, като след доброто си представяне там заемат 68-мо място в ранглистата на Световната федерация.

 

 

  1. Мария Георгиева – Мирослав Александров – акробатичен рокендрол, 47 точки

sportistnagodinata12011511Ловешкият клуб „Роксмайл” е доказана марка вече две десетилетия и № 1 у нас през последните години, а Мария и Мирослав се състезават като двойка от четири години. Те участват във всички състезания на Българската федерация по акробатичен рокендрол, част са и от националния отбор, като са представяли страната на световно първенство, турнири за Световната купа и европейски първенства. През 2014-та дебютираха при мъжете и жените, като спечелиха и двата турнира за националната купа. Водачи в ранглистата в своя клас.

 

В тазгодишната анкета взеха участие основно представители на спортните клубове, както и журналисти, които отразяват спортните събития в Ловеч. Най-напред самите спортни клубове предложиха свои изявили се през годината състезатели, като в определения срок постъпиха 13 номинации от 9 вида спорт. При последвалото попълване на анкетните листи всеки представител на спортен клуб или медия имаше възможност да посочи своя десятка.

Спортистът, вписан на първо място, получава 10 точки; този на второ място – 9 точки; третия – 8 точки; класирания на четвърто място – 7 точки; петия – 6 точки; посочения на шесто място – 5 точки; седмия – 4 точки; осмия – 3 точки; класирания на девето място – 2 точки и десетия – 1 точка.