uchilishtazali506132Обиколка на четири общини от областта направи заместник-областният управител  Цецка Димитрова

Четири от общо осем общини в област Ловеч посети зам.-областният управител Цецка Димитрова. На среща с кметовете бяха дискутирани подготовката на първия учебен ден и училищната база по райони.

Луковит. В пълна готовност са 5 детски градини в общината. Изцяло санирани сгради, подменена дограма и изградени соларни системи ще гарантират уюта на най-малките. След ремонт са и 6-те училища в Луковитска община.

Началното училище „Инж. Георги И. Вълков“ гр. Луковит, посреща новата учебна година с 99% първолаци от ромски произход. През последните години  те показват завидни резултати в обучението до 4-ти клас, увери кметът на община Луковит Иван Грънчаров.

uchilishtazali506131За първа година ПГСС “Сергей Румянцев“-Луковит, разкрива паралелка за кандидатстване след 7-ми клас. Прецедентната паралелка се радва на голям интерес и пълно запълване на квотата от 26 ученика.

Четири паралелки ще обучават учениците в 9-ти клас тази учебна година в Луковитско. Бъдещите специалисти ще бъдат обучавани по туризъм, информационни технологии, икономика и земеделие.

Луковит е първенец по пари, заделени за спорт. 120 000 лева годишно се насочват от общинския бюджет за футбол, волейбол, лека атлетика и тенис на маса. Гордостта на луковитчани – ВК „Ботев“, който е участник във волейболната супер лига на България, е сред най-спонсорираните отбори в общината. Отделят се пари и за туристическото дружество.

Угърчин. Три училища в община Угърчин ще обучават учениците през новата учебна година. Ремонтирана училищна база, санирани сгради и подменена дограма е състоянието на школата в общината, увери кметът Валентин Вълчев.

С пълняемост в малките класове и по една паралелка след осми клас ще протече новата учебна година в Угърчинско. Финансират се от общинския бюджет спортовете хандбал и футбол.

Ябланица. Спортна зала по евро стандарти връща малки и големи на игрището в Ябланица. Завидното съоръжение, състоящо се от многофункционално игрище, волейболна и фитнес зала, както и зала за тенис на маса, е направено по евро проект за развитието на селските райони и стойността му е 652 000 лв. Участието на общината е 30 000 лв. извън проектни разходи, каза кметът на община Ябланица Иван Цаков.

В процес на проектиране са три тенис корта, които ще бъдат разположени в съседство на спортната зала. Проектът е финансиран от циментовия завод „Титан Златна Панега Цимент“ АД.

720 първолаци ще чуят първия учебен звънец в община Ябланица. Извършени са ремонти на нуждаещите се помещения и пълно саниране на всички училища на територията на общината.

Тетевен. Всички 13 училища на територията на община Тетевен са в готовност за новата учебна година. Извършен е ремонт и саниране на училищната база и детските градини. Сградите, където се настаняват най-малките, са санирани по проект „Енергийна ефективност“, финансиран от Европейския съюз.