obs2802121Иво Райнов

Задължение на общинският съветник е да се ръководи от интересите на гражданите и да работи за тяхното благоденствие. Този текст е част от клетвата, положена от всеки от нас в началото на мандата. Ако перифразирам едно клише, съветникът трябва да бъде „слуга“ на гражданите. Затова, законодателят е предвидил в Закона за местното самоуправление и местната администрация редица нормативни възможности за публичност и граждански контрол. Като например, откритост на заседанията и взиманите решения или правото на граждански питания и достъп до обществена информация. Ще ми се да припомня и факта, че през последните месеци обществото е особено чувствително към мъглата на прехода и забуленото в тайни управление. Улицата и протестите поискаха по-широко гражданско участие в управлението и разширяване правомощията на гражданския контрол върху властта.

На този фон местния общински съвет разигра истински театър на абсурда по време на последното заседание (26.03.2013). Всичко започва с едно гражданско питане.Съвсем по правилника на ловешкия общински съвет и в унисон със закона.

В питането г-н Данчо Заверджиев перифразира разпоредбите на чл. 6 от Административно-процесуалния кодекс и задава  лесни (поне на пръв поглед) въпроси.

Дали с приемането на общинския бюджет съветниците са упражнили пълномощията си разумно, справедливо и добросъвестно?

Колко и какви по-благоприятни за общността мерки са приложили с приетото решение? 

Избрал  ли е ОС възможността, която е осъществима най-икономично и е най-благоприятна за местната общност?

Съгласно утвърдената практика питането на гражданина бе предложено в първа точка от дневния ред на заседанието.  По надлежният ред  Председателят на ОС бе подготвил и отговор на питането.  Но до истинска дискусия не се стигна.

Общинският съвет реши да се скрие на… закрито заседание! Безпрецедентната практика бе предложена от съветника Тихол Тихолов (ГЕРБ) с позоваване на Правилника на съвета и опасенията, че разглеждания въпрос „засяга факти и обстоятелства, чието разгласяване може да накърни доброто име на гражданин“. 

Предложението бе гласувано с голямо мнозинство (20 гласа) от почти пълния състав на групата на БСП – Анатолий Иванов, Валентина Митева, Васил Василев, Венцислав Симеонов, Венцислав Хаджиев, Доротея Цанкова, Емилия Ненчева, Пепо Нешев, Пламен Линков, Тихомир Матеев, Цоло Гачев. Към мнозинството се включиха 5-ма съветници от ГЕРБ – Георги Терзиийски, Ирина Генова, Петко Петков, Стефан Стойчев, Тихол Тихолов, групата на ОДС – Пенко Пенков и Николай Недялков, Фатме Моллова (ДПС) и Светолав Иванов (Отечество). 

Очевидно всеки от въпросните съветници смята, че отговорът, дали е действал в интерес на общността приемайки бюджета, крие опасност от накърняване доброто му име на гражданин.  Чак да се усъмни човек какво имат да крият съветниците.

Текстът на бюджета е публичен, приемането на бюджета е публично, отчетът на бюджета е публичен. Но мотивите за приемането на бюджета са въпрос на тайна и закрито заседание на ОС. Забележителна логика и кристално ясно отношение към прозрачността на местното общинско управление. Разбира се и забележителен отговор към общественото желание за повече контрол върху управлението. Едно е да манипулираш протестите, съвсем друго е да удовлетвориш техните искания.

Малко по-късно същият отбор съветници, пълният състав на БСП в сътрудничество с господин Тихол Тихолов,  извърши второ покушения срещу публичността като не допусна обществено обсъждане на проект за Наредба за публичност и прозрачност на разходите на Община Ловеч. Очевидно преценявайки, че не му е работа на гражданството да определя регламента, по който ще се контролира събирането и разходването на средствата на данъкоплатците.

На тъмно се управлява най-спокойно. То си е навик на социалистическата партия и присъдружните и съветници. Приказките за прозрачност, гражданско участие и справедливост в исканията на улицата са популизъм и предизборни лозунги.

8 коментара

  1. Author

    Г-жо Гешева, не можах да схвана в дълбочина мисълта ви. Ще се опитам все пак да ви отговоря, за да може да отговорите, на тези, които говорят за това 🙂 Нямам никакво намерение да купувам On Air.Също така нямам планове да навлизам в националния медиен пазар във връзка с т.н. преразпределение.
    Насочил съм се към проекти от регионално значение. Скоро ще пусна радио, телевизия, както и възнамерявам да изстрелям комуникационен спътник за новите си проекти “Смочан днес”, :Баховица вечер”, “Тепава морнинг”, “Старо Стефаново уик”, “Slatina Financial Times”, “Скобелево трибюн” и други, които засега са тайна.
    Успокойте хората, които говорят, нека да спят спокойно. При промяна в намерения ми, ще ви уведомя лично, за да може вие лично да уведомите хората, които говорят.
    С пожелание за плодотворна нощ за размисъл
    Ваш Павлин Иванов 🙂

  2. Г-н Иванов, говори се, че във връзка с т.н. преразпределение On Air и lovechtoday.eu има нов съдружник, Това МИТ ли е, или реалност?! 🙂

  3. “ПРАВИЛНИК ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ – ЛОВЕЧ, НЕГОВИТЕ КОМИСИИ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО МУ С ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ЗА МАНДАТА 2011-2015 ГОДИНА

    Чл. 124. (1) Гражданите могат да се изказват, да отправят питания, становища и предложения от компетентността на общинския съвет, кмета или общинската администрация, представляващи обществен интерес, след направено писмено заявление за това в 14-дневен срок преди заседанието.
    (2) Всеки гражданин може да се изкаже в рамките на 5 минути.
    Чл. 125. (1) На питанията на граждани, включени в дневния ред, се отговаря устно на същото заседание, освен ако гражданинът не е изявил желание да получи писмен отговор.
    (2) По изключение, когато питането е свързано с извършване на допълнителни справки или проучвания, отговорът се отлага за следващото заседание.
    (3) Председателят на общинския съвет определя кой да отговори в зависимост от характера и съдържанието на поставения въпрос.”

    Още на 25-ти март съм получил писмен отговор на питането ми от който става ясно, че общинските съветници не желаят да отговарят на питането ми .

    След получаването на писмен отговор на питане, както е в случая /съгласно правилника/ няма законосъобразно основание да се предлага процедурата за закрито заседание съгласно Чл. 76. Чл.1 от правилника , тъй като на питането вече е отговорено , а с това предложение за закрито заседание се възобновява процедурата за отговор на питането , а и така направеното предложение не кореспондира с правилата от правилника за даване на отговор на питането ми.

    С решението си за закрито заседание общинските съветници ме лишиха от заявеното ми право 14 дни преди заседанието /съгласно правилника им/ – Всеки гражданин може да се изкаже в рамките на 5 минути.

    По изказванията на гражданите не се правят дебати , а още по малко да се вземат решения за да има каквато и да е била нужда да се провежда закрито заседанието на което да се приема отговор с решение на ОбС.

    Всеки /освен народните представители/ носи административна и наказателна отговорност за това което е казал в публичното изказване пред общински съвет и ако в следствие на това изказване някой от общинските съвеници се е почуствал засегнат, то той може свободно да си потърси правата по съответния ред, а не с решение на общинския съвет да ме лишават от правото ми да се изказвам публично на заседание на общинския съвет.

    След като с решение на общински съвет се забранява публично изказване на гражданин пред общински съвет, то няма как да не си зададем въпросите :

    Първо -В кой век живеем ?

    Второ – Колко е демократична държавата в която живеем ?

  4. Господин Тихолов,
    напуснете общинския съвет. Този ви отговор е толкова обиден за гражданите, колкото и цялото ви надменно поведение като съветник. Вие за мен не сте общински съветник от ГЕРБ, вие сте срамен имплант. И не си мислете, че ще ви търпим като независим или като член на която и да била от групите в съвета. Напуснете веднага!

  5. Уф-ф-ф бе Майорче!Ич ми не е гузно.Ама си млъча,шот кат ми е полирано моза4ето,кво да напиша,а,кво!!!
    един НЕНАТОРЕН ГЕРБЕР
    p.S.А-а-а,за бинzино.Него 4е си го пазим за ПОСЛЕ!

  6. А съветник Тихолов гузно мълчи.То бяха клетви, то участие в протести, то принципи, то чудо, то бензин.. И кво, доброто име на Тихича по важно. а? Браво бе ГЕРб, нещо граждани бяхте и вие,а? А червените ягоди и те ли имат име? Макове нагерберизирани такива! Всичките сте китки алени ненаторени.
    Браво Райнов!Хубаво че ги казваш тези неща, но да си знаеш, маковете и трендафилите са гладки мозъци.Каквото и да им пишеш, няма да те разберат.Хлъзга им се по гънката.

  7. … мълчание!

  8. Хората от улицата показаха за пореден път, че знаят къде е спирачката на колата. Дано разберат къде е двигателят и как работи. Другото не се нуждае от коментар!

Comments are closed.