teatar106121Театралната школа за Детско-юношески театър към Общински детски комплекс е създадена в началото на октомври 2015 година. Децата се обучават в две групи. Премиерата на 20 януари от 19 ч. в салона на камерна зала на Драматичен театър-Ловеч е на учениците от голямата група 9-12клас.

Спектакълът със заглавие ”Истините в монолози” е камерно представление, изградено на база монолози от пиеси на български и чужди съвременни драматурзи – Даниела Колева с пиесата „Визитка”, Мая Динева с пиесата   „Къщата”, Георги Милев с пиесата ”След присъдата”, Йонка Илиева с ”Нощта на духовете”, Веселин Стоянов с пиесата „Любов, сънища, думи и други изображения на смъртта”, Стефан Кисьов с пиесата „Гларуси” и други.

Текстовете, който ползваме на чужди автори, са на Ернан Галиндо с пиесата”Кръгове в градината” и Виктор Хуго Раскон Банда с пиесата „Желанието”.

Постановката на спектакъла е дело на Евгения Цачева, която е и ръководител на школата. Основната идея на представлението да си кажем онези „простички неща” от живота използвайки методите на театралното изкуство. Повечето текстове са драматични и дълбоки и докосващи.

Защо избрах като постановчик тези текстове? Защото искам с това представление да напомня как в това задъхано ежедневие не си даваме сметка за простите, но гениални истини за живота… как материалното в нас взема превес пред духовното…

Защо избрахме монологичната форма за първа премиера, защото искам учениците ми да минат „през дълбоките води” на актьорските похвати част от методиката на обучение при актьорското изкуство.

Постановка и ръководител на школата Евгения Цачева.