galeria209165Художествената галерия в Ловеч е широко отворена към най-близките съседи, каза в четвъртък при откриването на представителната изложба на преподавателите по изобразително изкуство от факултета на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ заместник-кметът на общината Венцислав Христов.  В залите са изложени 69 творби на 32 автори, представители на всички жанрове и дисциплини, които се изучават във факултета.

Директорът на галерията художникът Валентин Узунов представи гостите и по-специално доц. Борис Желев, декан на Факултета по изобразително изкуство. Доц. Желев разказа къде е гостувала досега експозицията и изказа съжаление, че  изложбата не е пристигнала по-рано в Ловеч.

galeria209161Зам.-кметът Венцислав Христов припомни интересен факт. През 1985 г. нашият земляк, почетен гражданин на Ловеч, Теофан Сокеров с група ловешки художници са направили художественото оформление и сътворили стенописите в Патриаршеската църква на Царевец.

В наши дни доц. Владимир Аврамов от ВТУ  със свои колеги изографисват стенописите на новия катедрален храм в Ловеч. Ето как споделянето на творческата енергия води до своеобразна родствена връзка между Ловеч и Велико Търново, заключи зам.-кметът Христов.