lovmech512121Тази година „Ловешки меч“ няма да се връчва. Eжегодната персонална награда в областта на културата не се присъжда поради липса на значим художествен факт.

Това реши комисията, назначена със заповед на кмета, която разгледа постъпилите предложения. Те са две – за Ганко Бенев за книгата му „Ветерани от Ловешкия край в Отечествената война 1944/45 г.” от Военен клуб – Ловеч, Областен съвет на съюза на ветераните от войните – Ловеч, Областен съвет на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Ловеч, и Дружество „Военноинвалид” – Ловеч, и за художника Кирил Колев за творбите му триптих «Три в едно» и «Огърлица на стихиите» от Съюза на българските художници, представителство Ловеч.

Комисията, взела решението, е в съставинж. Пламен Петков, зам.-кмет – председател, Данча Пенчева, началник-отдел „Култура“ в община Ловеч – секретар, и членове: Красимира Бочева, представител на Общински съвет – Ловеч, проф. Теофан Сокеров, художник, Капка Кузманова, историк,Пенка Чернева, историк, и Димитрина Дренска, директор дирекция „Образование, култура и младежки дейности“ в община Ловеч. Те обсъдиха постъпилите предложения и приеха своето решение, спазвайки процедурите и определените критерии в статута на ежегодната персонална награда в областта на културата. Решението им е утвърдено от кмета на общината.

Според статута статуетка „Ловешки меч” и грамота за принос в културния живот на община Ловеч получава само един творец от областите литература, театрално изкуство, музика, танцово изкуство, изобразителни изкуства и журналистика. Той се удостоява за конкретно произведение или художествен факт за периода от 1 април на предходната година до 1 април на годината на връчване. Наградата не се присъжда посмъртно и при липса на художествен факт.

 

3 коментара

  1. Пак изкарахте баат Минчо главен виновник за просташките решения. Все пак той лично е написал заповедта. А за храма на сатаната ежегодната вноска защо не се казва??? Там надали има спиране.

  2. Какъв позор щеше да е, ако бяха дали меча на Ганко.

  3. От БСП-Плевен искат извънредна сесия за разглеждане на оставката на кмета. На среща с журналисти, общински съветници от БСП-Плевен обявиха, че действията им относно поисканата миналата седмица с декларация оставка на кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков няма да спрат дотук.От 29 април съветниците от БСП-Плевен предприемат инициатива за събиране на подписи на една трета от състава на Общинския съвет, за свикване на извънредна сесия. Според правилника на общинския съвет с внасяне на такова искане, подписано от 14 общински съветници, председателят на Общинския съвет би трябвало да насрочи извънредна сесия в рамките на една седмица след подаването на искането.Става дума за чл. 42 ал.1 от Закона за местното самоуправлвние и местната администрация/ЗМСМА/, според който кметът сам подава своята оставка. Съветниците от БСП изразиха надежда, че кметът на Плевен “ще прояви мъжество” и ще го направи, чрез председателя на Общинския съвет.Ако това не се случи, социалистите отново ще иалязат с втора декларация и отделно ще подадат сигнал до ОИК-Плевен по чл. 42 ал.7 от ЗМСМА за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета заради това, че заема и други длъжности по трудови или служебни правоотношения.Съветниците от групата на БСП заявиха, че ще търсят подкрепата на другите политически сили в местния парламент, включително и сред съветниците от групата на ГЕРБ. Те информираха, че въпросът за искане на извънредно заседание на ОбС е бил обсъден и днешната пресконференция се прави по поръчение на Изпълнително бюро на БСП-Плевен.
    http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1256192

Comments are closed.