litex1105151PFC Litex

Литекс постигна стратегически много важна победа по пътя към Европа. Оранжевите надиграха пловдивския Ботев с 1-0 у дома и след  загубата на Локомотив Сф от Берое, ловчанлии вече делят 2-3 място  място в класирането. Те имат актив от 51 точки, колкото и „железничарите“, а след тях в подреждането са „заралии“ и ЦСКА с по 48. Капитанът на тима Страхил Попов стана автор на победния гол, с което десният бек заслужи приза и за „Играч на мача“

Красимир Балъков направи няколко рокади в състава си в сравнение с последните две домакинства. В халфовата линия се завърна Никола Колев, в позицията на плеймейкър започна Петрус Бумал, а на лявото крило заигра Руменов.

Независимо от подгизналия терен заради обилните валежи в Ловеч през последното денонощие, срещата започна открито и динамично, като домакините демонстрираха от самото начало явното си желание да вкарат бърз гол и да спечелят мача.

Първоначалният натиск на оранжевите доведе до няколко центрирания и разбърквания в пенала, но пловдивската отбрана се справи.

В 32-та минута ловчанлии съумяха да отбележат гол чрез Малинов, който се възползва от пас на Йонсен, но попадението бе отменено заради засада. След това норвежецът открадна топката в центъра и изведе Страхил Попов, но ударът на капитана бе блокиран.

До края на полувремето Литекс продължи да има териториален превес, но обсадата на пловдивската врата не доведе до по-сериозни опасности пред Михаил Иванов.

В 44-та минута след поредното центриране, Асприля направи атрактивна задна ножица, но би в аут.

В даденото от рефера продължение ловчанлии можеха да открият резултата. С перфектно изпълнен пряксвободен удар Иван Горанов обаче нацели сглобката на гредите.

Литекс започна и след почивката много агресивно. По десния фланг се активизира Асприля, чиито центрирания обаче не бяха засечени от неговите колеги в нападение. В 54-та минута домакините изпуснаха отлична възможност- Страхил Попов пусна отличен пас към колумбиеца, който от границата на пенала би над напречната греда.

В 61-та минута двата тима си размениха по едно положение, но Васев и Бумал не се възползваха. В 64-та минута надмощието на Литекс даде разултат. Асприля центрира от фаул, а на първа греда с глава капитанът Страхил Попов вкара за 1-0. Малко по-късно латиноамериканецът проби от дясно, но Иванов спаси.

В 77-та минута резервата Антон Недялков изтърва отличен шанс да покачи. Стражът Иванов сбърка с изчистването на една топка, но младокът не успя да я копне и да намери опразнената врата.

Литекс – Ботев Пд 1-0

1-0 Страхил Попов (64)

29 кръг „А“ група, Градски стадион Ловеч, Съдии: Г.Йорданов, Арабаджиев, Ников

Литекс: 31. Винисиус Баривиера, 16.Страхил Попов, 5.Рафаел Перез, 13.Васил Божиков, 23.Иван Горанов, 88.Никола Колев (74-Недялков), 15.Кристиян Малинов, 93. Петрус Бумал, 19.Румен Руменов(89-Ангелов), 11.Бьорн Йонсен, 70.Данило Асприля(90- Десподов)

Ботев Пд: 89.Михаил Иванов, 11.Йордан Христов, 22.Пламен Николов, 18.Радослав Терзиев, 28.Филип Филипов, 16.Томаш Иршак (73-Дрянов), 38.Милен Гамаков, 24.Лазар Марин, 30. Божидар Васев (70-Казаков), 7.Мариян Огнянов, 19.Иван Цветков