buditeli3010141Общественикът Кирил Петров получава почетната значка на община Ловеч

С отличаване на победителите в мултимедийния конкурс на темите “110 години от рождението на Любомир Пипков” и “105 години от рождението на Димитър Димов”, с връчване на ежегодната персонална награда – барелеф “Св. Иван Рилски”, за признание за професионалния принос на лекар или зъболекар, практикуващ в община Ловеч, и с тържествен концерт отбелязваме Деня на народните будители в Ловеч. Тържествената вечер ще се състои на 31 октомври от 18 ч. в салона на Ловчанското читалище.

     Конкурсът за мултимедийна презентация бе обявен за трета поредна година от община Ловеч, Регионалния исторически музей и Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев”. Той е израз на почит и уважение към личностите, градили духа на Ловеч и неговия престиж. Право на участие имаха ученици от 10- до 14-годишна възраст и от 15- до 19-годишна възраст. Представени бяха 12 презентации. Комисията за определянето на победителите присъди в първата възрастова група две първи и една трета награда. Първото място делят Галин Ганев, осмокласник от Природо-математическата гимназия с преподаватели Надежда Николова и Юлиана Близнакова, за презентацията му за проф. Димитър Димов и Михаела Карадобрева, седмокласничка от СОУ „Св. Кл. Охридски“ с преподавател Юрий Кузманов, за презентацията й за Любомир Пипков. Трета награда се дава на Валентина Маринова, шестокласничка от Природо-математическата гимназия.

     Във втората възрастова група награда за първо място не се присъжда. Втора награда печели Християн Христов, десетокласник на Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I“ с преподаватели Стефка Дафова и Ивелина Докторова, консултант от Регионалната библиотека – Деляна Раковска. Наградата му се дава за презентация за проф. Димитър Димов. На трето място се класира Аня Ганева, десетокласничка от Езиковата с преподаватели Стефка Дафова и Ивелина Докторова, с презентация също за проф. Димитър Димов.

     Спечелилите първото място презентации ще видим на 31 октомври. На тържествената церемония ще бъдат наградени всички класирани ученици и техните преподаватели. Победителите ще получат грамоти, парични и предметни награди.

     На тържеството за Деня на будителя кметът Минчо Казанджиев ще връчи почетната значка на община Ловеч на общественика Кирил Петров. Отличието му се дава за дългогодишната му краеведческа и дарителска дейност и за приноса му в проучването и популяризирането на историята на Ловеч. Предложението е направено от Клуба на дейците на културата.

     Барелефът „Св. Иван Рилски“ ще бъде връчен на лекаря на годината на Ловеч. Персоналната награда се присъжда за професионален принос на лекар или зъболекар, практикуващ на територията на общината. Организатор е община Ловеч, съорганизатори – Регионалната здравна инспекция и районните колегии на Българския лекарски съюз, на Българския зъболекарски съюз и на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Барелефът се дава по случай 19 октомври, деня на свети Иван Рилски Чудотворец, покровител на българските лекари.

     Лекар на годината е д-р Веселина Делчева, началник на Клиничната лаборатория в ловешката болница. Поощрителната награда в конкурса за лекар на годината ще получи стоматологът д-р Цветан Чоков. Д-р Делчева е номинация на регионалната колегия на Българския лекарски съюз, а д-р Чоков – на Българския зъболекарски съюз.

     След награждаването започва концертната програма. В нея ще участват  деца от Детската музикална школа “Панайот Пипков” при Ловчанското читалище. Специален гост е перкусионният ансамбъл “Акцент” при Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” в Плевен.

     Честването на Деня на народните будители се организира от община Ловеч, Регионалния исторически музей, Регионалната библиотека и Ловчанското читалище.