3mart303141 С тържествен военен ритуал пред паметника на войводата Тодор Кирков и концерт на детските танцови състави и младежкия танцов състав „Ловеч“ към ОДК в Ловеч тази вечер завършиха тържествата за националния празник на България 3 март. Това съобщават от пресцентъра на Община Ловеч.

Стотици граждани с развети знамена се включиха в честванията. „3 март е апогеят на многовековната борба на българския народ за национална независимост и суверенно развитие – заяви в приветственото си слово на площад „Тодор Кирков“ председателят на общинския съвет Тихол Тихолов. – 3 март ще пребъде във вечността като празник, който пречиства и сплотява, като гаранция, че винаги ще бъде жив гордият български дух.“

3mart3031422На тържеството в квартал Вароша днес присъстваха още кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев, Ловчанският митрополит Гавриил, народните представители Корнелия Маринова и Емил Райнов, областният управител Милко Недялков, зам.-кметът на Ловеч Пламен Петков, началникът на Военното формирование 24480 подполк. Мариян Петракиев.

Под зоркия поглед на четниците от клуб „Традиция” на паметника на войводата Тодор Кирков бяха поднесени венци и цветя от община Ловеч, общински съвет – Ловеч, Ловчанска митрополия, областен управител и още много институции и организации в града. След това с едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите за свободата на България.

3mart3031430Малко преди това на Алеята на българо-руската дружба също бяха поднесени венци и цветя от признателните поколения. Шествие, предвождано от общинския духов оркестър, четници и доброволци от Регионалната библиотека, премина през Белия и Черния паметник и през паметника на Васил Йонков – Гложенеца на Стратеш, за да стигне на площад „Тодор Кирков”. Включиха се и ученици от ОУ „Проф. Димитър Димов“, СОУ „Тодор Кирков“, СОУ „Св. Климент Охридски“, Гимназията за чужди езици, Природоматематическата гимназия, професионалните гимназии по механоелектротехника, по икономика, търговия и услуги, по ветеринарна медицина и по кожарство, облекло и химични технологии. На площада в кв. Вароша към него се присъедини друго шествие, тръгнало от Кървавия паметник в кв. Дръстене. Там венци и цветя поднесоха представители на Регионалния исторически музей.

3mart3031424В 19 ч. в Драматичния театър започна тържественият концерт на детските танцови състави и младежкия танцов състав „Ловеч“ към ОДК. Преди това към ловчалии се обърна кметът Минчо Казанджиев. „В празничния 3 март се изправяме пред своя дълг, мисия и отговорност да посрещнем посланията на времето и предизвикателствата на днешния и утрешния ден – каза кметът. – В този свят ден нека преклоним глави пред подвига на загиналите за свободата на България с признателност, която няма давност. И всеки българин трябва да я носи в сърцето си и да съхранява тази памет.“ Казанджиев посочи още, че „на 3 март народът ни възкръсва като нация“ и призова: „Тук е нашата голяма морална отговорност пред саможертвата на загиналите и към паметта на предците ни. Те ни задължават да пазим от посегателства завещания от Апостола идеал за чисто и свято отечество. А то най-напред започва в сърцата ни! Нека бъдем достойни!“.

По-рано през деня бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите ловчалии, избити от турската войска при завръщането й в Ловеч преди 136 години, в двора на катедралния храм „Света Троица”. Цветя бяха поднесени и на паметната плоча на Цачо Шишков на едноименната улица в Ловеч.

 

За да не развалям усещането ви за празник, утре, очаквайте коментар по темата

2 коментара

  1. “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”
    Захарий Стоянов

  2. АПОСТОЛЕ, КАЖИ

    Апостоле, под портрета ти на сянка
    днес много, много псевдобългари седят,
    потънали в престъпна, тежка дрямка;
    блажени сънища спохождат им сънят!

    А други пък се мъчат в твойта рамка,
    О, срам! над твоя образ да се извисят
    и грачат като всяка грозна вранка,
    и правят опити и теб да омърсят!

    И питам те, Апостоле, кажи ми:
    ти мислил ли си, че след теб ще се родят
    такива изроди неотразими,

    които с дявола ще се сродят
    и с пъклени дела неизброими
    България за юдници ще продадат?!?…
    Харалан Недев

Comments are closed.