С вихрения танц „Вива Венецуела“  започна представлението на групата Venezuela Danza y Tambor пред ловешката публика на 25 юли вечерта. Това е весел и жизнерадостен танц,  посветен на славата на Венецуела и на националния герой – освободител Симон Боливар, който в началото на ХIX век се бори за независимостта на тази прекрасна страна. Последваха още много и зрелищни танци и музикални изпълнения на гостуващите артисти.

Публиката се наслади в продължение на час на удивително шоу с изящна визия и завладяващ ритъм, с  усещане за лято и гореща кръв  –  една истинска латиноамериканска фиеста.

Танцът „Кармела“ разказа една любовна история чрез изящния език на музиката и тялото. „Хоропито“ е красив и съблазнителен танц, който произлиза от източната част на Венецуела и региона Апуре. Танцьорките носят дълги и цветни традиционни рокли. В превод „хоропо“ означава празненство и групата Venezuela Danza y Tambor представи точно това на публиката.

А главният герой на танца „Ла Бурра“ е облечен с цветен костюм на магаре. По стара традиция  магарето танцува  на 30 септември, но също така е част от коледните празненства във Венецуела. Танцьорът се разходи и сред публиката за радост на малки и големи.

На финала танцьорките представиханяколко изумително красиви костюми, които предизвикаха бурни аплодисменти. Мнозина ловчалии останаха след спектакъла да се снимат с колоритните гости.

Групата  Venezuela Danza y Tambor гостуват в България като част от програмата на Международния фолклорен фестивал (21 – 28 юли) във Велико Търново. Освен това има турне и в няколко други градове, като благодарение на Община Ловеч сред тях е и нашият град.