chitalishte104151С прекрасен концерт снощи Ловчанското читалище отпразнува 145-годишнината си. Подбрани акценти от своето творчество представиха всички читалищни формации, съобщават от Община Ловеч. Особено вълнуващо бе участието на гост-изпълнителите Симона Кодева, солист на Държавния музикален театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново, и Георги Динев, солист на Държавна опера – Стара Загора.

     Тържеството премина под наслова „145 години след началото с поклон пред тези, които го създадоха“, а препълнилите залата ловчалии показаха, че обичат и тачат Ловчанското читалище, че за тях то е символ на просвещението и запазения български дух, мястото за съприкосновение с духовното богатство на народа ни.

„В Ловеч има само две институции, в чието име е вплетена думичката Ловчанско. Ловчанска митрополия и Ловчанско читалище. Дума, която показва нашето, на ловчалии, отношение  – каза в поздравителното си слово кметът Минчо Казанджиев. – Така, както църквата се превръща във вековете в основно средище за поддържане на българщината, в което се извършват всички ритуали на православното християнство, проповедническа, възпитателна и образователна дейност, така читалището опазва българската народност. То не е просто един културен институт, то е нашето, Ловчанското, читалище, носещо будния дух на ловчанеца, съхранен през вековете. То е неизменна част от визитната картичка на Ловеч редом с емблемите като Покрития мост и Ловешката крепост.“

 chitalishte104152    Кметът подчерта още, че читалището е активен участник в оформянето на културния облик на града ни, естественият духовен център, в който всеки може да реализира собствената си дарба, облягайки се на професионални преподаватели. То е сцена, на която си дават среща с публиката талантите на Ловеч. То е институт, който създава реални културни продукти. Казанджиев благодари на предишния и настоящия председател на читалищното настоятелство д-р Йоско Дренски и Иваничка Ангелова за съхранените традиции и особено на секретаря Пенка Стаменова, която определи като мотора, душата и сърцето на Ловчанското читалище. Кметът обяви, че за годишнината община Ловеч подарява на читалището цветен принтер.

     Поздравления бяха поднесени още от името на Министерството на културата, от народните представители Корнелия Маринова и Димитър Горов, от Общински съвет – Ловеч, от областния и общинския съвет на БСП и от общинските съветници на партията, от общинските съветници на ГЕРБ, от областния управител, от Драматичния театър, от Регионалния исторически музей, от Военен клуб – Ловеч, от читалища.

     След концерта гостите бяха поканени на коктейл, аламинутите за който бяха приготвили възпитаници на Професионалната гимназия по икономика, търговия и услуги.

1 коментар

  1. Не съм разбрала.Иначе можеше да го видя и аз.

Comments are closed.