pokritmost405153Иво Райнов

Надига се ново вълнение около проекта за  Покрития мост. Сутринта ми писа гневна гражданска активистка с обвинението, че нищо не правим срещу посегателството върху моста.

В електронен сайт местен политически мераклия упражнява гневното си перо срещу кмет и администрация.

Затова държа да подчертая, че ще напиша долните редове от гражданското си име, както всъщност подписвам и почти всички свои материали. Когато има гражданска кауза няма място за политически интереси.

Природното, културното и историческото наследства са общо благо, а не лична собственост. Кмет, заместници и общински съветници са избрани за да управляват от името на гражданите, а не за да натрапват своите идеи на общността. Всички, които по силата на някакви нормативни документи са назначени от кмета, не могат да следват друга воля освен тази на гражданите, избрали техния ментор.

Гражданството е легитимно да определя политиката в една община с редица, предвидени от закона механизми. Гражданството има моралното право да предявява претенции по отношение на начина, по който се управлява от негово име. То разполага със силата да отстоява тези претенции и да ги налага на онези, които е оторизирало да управляват от негово име.

С всички предвидени от закона средства и механизми. Ловешкото гражданство вече успя да наложи над самозабравилата се управа своята воля по отношение на няколко неприемливи за общността административни  решения. Гражданството спря кощунството да бъдат събирани пари от близките, когато посещават с автомобили  гробищните паркове! Непримирими майки и бащи спряха далаверата, храната в детските градини да се доставя от кетъринг! Обществеността не разреши сделката с кметски приятел за ловешката стоматология!

В малкото случаи, когато гражданското мнение бе заобиколено, се сътвориха най-кичозните посегателства върху ловешката природа и история. И до днес гражданството изразява с вълни от негодувание своето отношение към жалкия проект за сцената в реката или гаврата с историческата памет, материализирана в грозна  беседка върху руините на средновековната църква в Ловешката крепост!

Днес на дневен ред са нови противоречия между кмет и гражданство – проектите за реконструкция на Покрития мост и Младежкия дом. Разделителната линия между администрация и граждани е ярка и тотално непропорционална. От едната страна е кметът, придворните му архитекти и платени клакьори от администрацията. От другата мнението на почти цялата гражданска общност.

Достигат сигнали, че кметът не иска да чуе своите граждани (избиратели)  и прави опит да ги заобиколи, търсейки благословия от министерства.  Държа да напомня, че гражданството вече укрепна и се научи да не прави компромиси със своите позиции и планове за развитие на Ловеч.

За Покрития мост и Младежкия дом ловешкото гражданска общност заяви ясно мнение. С тези значими за всички ни обекти ще се случи това, което реши гражданската воля!

Неприемливите идеи на кмет и придворни проектописци може да се осъществят само, ако гражданството отстъпи!

Три месеца преди финала на най-печалния си мандат, тази администрация ще трябва да чуе гласът на своите граждани.

Защото иначе ще чуе гневът им!

Законът е предвидил механизми и процедури.

Сблъсъкът ще бъде челен и няма да е политически!