С концерта „Песни за Ловеч“ снощи в Ловчанско читалище „Наука-1870 г.”  приключиха проявите, посветени на 139 години от освобождаването на Ловеч на  20 – 22 август 1877 г.

Десетки изпълнители от всички възрасти представиха песни, написани за любимия град през годините. По-голямата част от тях бяха изпълнени от самите автори, някои песни бяха представени с видео-клипове. Сред изпълнителите бяха любимци като Дочка Андреева, Виолета Балканска, Стоян Груев, „Сладкопойна чучулига“ с ръководител Тинка Симеонова. Специално за концерта от Пловдив пристига Геновева Цандева, а на финала неповторимата Мария Петрова изпя „Питат ли ме де зората“.

„Нека пазим енергията на този подвиг, чистотата на порива на първите управници на нашия град, за да можем и днес да постигаме победи! Светли дати като днешната са пример как само общата воля и обединените действия могат да извоюват свободата! Днес не по-малко се нуждаем от солидарност,  национално самочувствие и гордост! Защото България няма полза от подарени, а от извоювани в битка победи! Такъв е урокът на 22 август!“

Това изтъкна в словото си кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.

Падналият по-рано дъжд отмени някои от мероприятията на открито, затова и концертът бе преместен от площад „Тодор Кирков“ в читалището.

В 17,30 часа представители на общинската и областната администрация поднесоха венци и цветя на паметниците в града и хълма „Стратеш“, като се преклониха пред подвига и саможертвата на героите от Руско-турската война през 1877 -1878 г.  В катедралния храм „Света Троица“ беше отслужена и панихида в памет на жертвите.

 

2 коментара

Comments are closed.