ezikovaproces2206152Жанина Илиева, снимки: Петя Стефанова, 10 клас

С осъдителна присъда завърши симулативен съдебен процес в Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч. Той постави финалът на лекционен курс по пилотен проект на Висшия съдебен съвет „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, който се реализира в партньорство с Министерството на образованието. Целта му бе повишаване на информираността на учениците за структурата, функциите и значението на съдебната власт в България. Ловешката Езикова е сред 27-те училища в страната, включени в образователната програма.

Идеята за реализиране на съдебен процес бе на десетокласниците, които през учебната година се запознаха на теория с различните страни в съдебния процес. Те посетиха съдебни заседания в Районен съд – Ловеч и участваха в Дните на отворените врати в Административния съд. Съдебният процес бе симулация по реално дело, като бяха сменени имената и данните на участниците. В подготовката и хода на съдебния процес десетокласниците бяха подкрепени от съдия Йовка Казанджиева от Окръжен съд – Ловеч, и Бойко Василев – прокурор в Районната прокуратура.

„Доволна съм, че в училището, което съм завършила, се реализира този симулативен съдебен процес. Надявам се сред участниците в него да има бъдещи адвокати, прокурори и съдии“, каза Милена Вълчева, председател на Окръжен съд – Ловеч. Сред гостите на процеса бе и директорът на училището Радослав Хитов.

ezikovaproces2206151Съдия Йовка Казанджиева напомни на учениците, че съдебният процес има състезателен характер и страните в него трябва да докажат тезата си. Седемнадесет ученици влязоха в различни роли: съдия – Ивана Ангелова, съдебни заседатели – Виктория Василева и Станимира Гетова, прокурор – Теодора Кънева. В ролята на подсъдими бяха Денислав Дончев, Кирил Петков и Цветослав Луканов – побойници, пушили марихуана и извършили грабеж. Техни адвокати бяха Велизар Ливоров, София Цветанова и Михаил Димовски. Ивелина Нейкова и Станьо Цанов влязоха в ролята на пострадалите, а техни адвокати бяха Ивана Илчева и Полина Енчева. Свидетели бяха Даяна Станчева и Тодор Лазаров, Сейхан Акманов пък бе вещо лице със съдебно-стоматологична експертиза.

Докато съдът заседаваше, съдия Казанджиева и прокурор Василев отговориха на въпроси на учениците в залата – за ролята на съдебните заседатели, за това как могат да бъдат наказани за лъжесвидетелстване свидетелите. Бойко Василев разказа случаи от съдебната практика в близкото минало за влиянието на общественото мнение при решаване на съдебен казус и за достигане до несправедливо осъждане.

ezikovaproces2206154„Учениците видяха как се случват нещата в съда и как се постига правосъдие. Участниците бяха ентусиазирани, отделиха доста от свободното си време, за да се подготвят и да усвоят специфичната материя, за да могат да влязат в ролите, които са избрали,“ каза Цонка Накова, преподавател по етика и право в ГЧЕ.

Висока оценка за работата и професионализма на участниците в симулативния съдебен процес дадоха и съдията Йовка Казанджива и прокурора Бойко Василев. Те изразиха очакванията си, че образователната програма е помогнала за формиране на правна грамотност и култура, повишаване степента на спазване на законите, постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие.