През този мандат на правителството автомагистрала „Хемус“ ще стигне до Ловеч в района на Тенекиения хан на републикански път II-35  Ловеч – Плевен. Това стана ясно от изказване на министър Николай Нанков  в четвъртък, 29 юни, във Велико Търново, където се проведе национална дискусия за магистралата и възраждането на българския Север. Взеха участие над 300 представители от Северна България, включително депутати, кметове, бизнесмени, учени.

Интересите на Ловеч беше представени от депутата  от Ловешкия избирателен район Джейхан Ибрямов, от кмета Корнелия Маринова и от областния управител Георги Терзийски. Като се прибави факта, че министър Николай Нанков е от Ловешкия край, това бе стабилно представителство на нашия регион. След дискусията министър Николай Нанков имаше отделен разговор с кмета  Корнелия Маринова по текущи проблеми и съдействие за решаването им.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков подчерта, че  до две години ще бъдат завършени 75 км от “Хемус” от двата края. Той допълни, че през този период ще стартира доизграждането и на още 30 км от трасето.

В отсечката  между Ябланица и пресечката с пътя Ловеч – Плевен ще бъдат изградени три пътни възела – Боаза,  Дерманци и Каленик.

Първата част от „Хемус” е участък от 9,3 км, от Ябланица до Боаза. За него предстои сключването на договор, тъй като вече е избран изпълнителят. Финансирането е осигурено, а необходимата сума е 55 млн. лева.

Министър Нанков уточни, че жалбите, които са били подадени срещу поръчката, са отхвърлени и през следващата седмица предстои процедура за избор на изпълнител. Строителството ще започне в края на годината или в началото на следващата.

Тече проектиране на участък от още 50 км от Боаза до пресичането с пътя Ловеч-Плевен, като индикативна стойност на строителството при осигурено финансиране 500 млн. лева. Този път ще бъде разделен на три подучастъка.

„С изостанала проектна готовност са участъкът от пресичането с път II-35 Плевен-Ловеч до пътен възел „Буховци”. Това дали ще мине по-далеч или по-близо от Велико Търново важи от икономическата и екологичната обстановка”, обясни Николай Нанков.

 Индикативната стойност  на този участък е 1,4 млрд. лв. и се очаква в следващите четири години да се строи поетапно. Цялата магистрала би трябвало да бъде завършена в рамките на седем години, уточни министърът. Всички присъстващи кметове на общини защитиха мнението за изключителната важност на този строеж. За първи път бе постигнато и политическо единомислие между представителите на партиите в парламента за необходимостта от АМ „Хемус“, подчерта в изказването си депутатът Цветан Цветанов.

4 коментара

  1. И тогава ще настане едно движение по пътя до там. Дали се предвижда разширяване на свързващите пътища.( Пример пътят Ямбол Сливен сега натоварен с камиони с голям тонаж)

  2. Дано в отделният разговор е станало на въпрос за скапаните пътища в самия град Ловеч, ама нейсе хора не останаха тук, така че май е все едно какво са си хортували управниците!

Comments are closed.