rilski2110131С връчване на ежегодната персонална награда – барелеф “Св. Иван Рилски”,  за признание за професионален принос на лекар или зъболекар, практикуващ в община Ловеч, отличаване на победителите в мултимедийния конкурс на тема “Ловешките професори” и тържествен концерт отбелязваме Деня на будителите в Ловеч. Тържествената вечер ще се състои на 1 ноември от 18 ч. в салона на Ловчанското читалище.

Конкурсът за мултимедийна презентация бе обявен за втора поредна година от община Ловеч, Регионалния исторически музей и Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев”. Той е израз на почит и уважение към личностите, градили духа на Ловеч и неговия престиж. Право на участие имаха ученици от 10- до 19-годишна възраст. Всеки участник в конкурса се представи с една презентация от 5 до 10 минути. Оценяването се извърши в две възрастови групи – от 10 до 14 години и от 15 до 19 години. Най-добрите презентации ще видим на 1 ноември, когато на тържествената церемония ще бъдат наградени техните автори – ученици и преподаватели. Те ще получат грамоти, парични и предметни награди.

Барелефът „Св. Иван Рилски“ ще бъде връчен на лекаря на годината на Ловеч. Персоналната награда се присъжда за професионален принос на лекар или зъболекар, практикуващ на територията на общината. Организатор е община Ловеч, съорганизатори – Регионалната здравна инспекция и районните колегии на Българския лекарски съюз, на Българския зъболекарски съюз и на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Барелефът се дава по случай 19 октомври, деня на свети Иван Рилски Чудотворец, покровител на българските лекари.

След награждаването започва концертната програма. В нея ще участват  детската вокална група “Пееща дъга“ към Ловчанското читалище с ръководител Юлиана Близнакова, възпитаници на Вокалната студия за поп пеене на Милена Дафинина, вокалната група при ОУ “Васил Левски” с ръководител Лиляна Николова и деца от ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – Ловеч.

Специални гости са момичетата от трио “Евридика” при Нов български университет – София, които изпълняват обработен фолклор и фолклор с поп и джаз елементи.