posreshtaneivanov16061423 - CopyДнес десетки деца и възрастни посрещнаха тържествено в Ловеч звездния си гост – първия български космонавт Георги Иванов. Заедно с него да се включат в честванията за 35-годишнината от първия български полет в Космоса дойдоха и четирима космонавти от Русия – Павел Виноградов, от Полша – Мирослав Хермашевски, от Чехия – Владимир Ремек, и от Унгария – Берталан Фаркаш. Придружаваха ги още съпругата на полския космонавт Емилия Хермашевски и Татяна Егорова, съпруга на починалия руски космонавт Борис Егоров.

На Алеята на космонавтите те бяха посрещнати от кмета Минчо Казанджиев, евродепутата Антония Първанова, областния управител Милко Недялков, председателя на общинския съвет Тихол Тихолов и зам.-кмета на община Ловеч Пламен Петков. Виноградов, Хермашевски и Ремек поставиха в Алеята на космонавтите своите плочи. След това всички видяха демонстрации по управление на авиомодели, показани от Клуба по моделизми при Общинския детски комплекс.

posreshtaneivanov16061427 - CopyКосмонавтите разгледаха на Алеята тематичната изложба от графити, дело на ученици от Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф І”, както и 35-те рисунки от изложбата на арт школа „Гея“ при ОДК и изложбата на Държавния архив в Ловеч, позиционирани в центъра на града, и трите посветени на 35-годишнината от полета на Георги Иванов. Лично първият български космонавт връчи наградите на преподавателите на децата –Тони Христов, учител по рисуване в Езиковата гимназия, ръководителя на арт школа „Гея“ Кремена Попова и Генко Петров, ръководител на Клуба по моделизми при ОДК.

След това космонавтите посетиха Природоматематическата гимназия, където се срещнаха с ученици и посадиха дръвче в двора на училището.

posreshtaneivanov16061428 - CopyПо-късно днес те ще разгледат забележителностите на кв. „Вароша” и родната къща на Георги Иванов.

За звездните гости община Ловеч ще представи довечера спектакъла звук и светлина ”Ловеч – звезден град”.

Честванията на 35-годишнината от полета на първия български космонавт в Ловеч започнаха на 8 април с представяне на книгата на радиожурналистката Божана Димитрова „Разговор с първия космонавт на България“ и на филма „Първият“ на режисьора Петко Горанов.