angelpririnski1406151Жанина Илиева

С литературна вечер в Клуба на дейците на културата в Ловеч ще бъде отбелязана 75-годишнината от рождението на твореца и общественика Ангел Пирински, който вече не е между живите. Творби на Ангел Пирински ще прочете актьорът Стоян Георгиев, а на пианото ще свири Драгомир Тодоров, един музикант, който намери подкрепата на тогавашния секретар на Клуба на дейците на културата по пътя на музикалното изкуство. В литературната вечер освен, че ще прозвучат откъси от творби на Ангел Пирински, негови приятели ще разкажат спомени.

Ще бъде представен Биобиблиографски указател, който е посветен на тази 75-годишнина и е издаден от съпругата Лили Пиринска с подкрепата на Регионалната библиотека и Клуба на дейците на културата. Книгата е структурирана в три раздела – текстове, библиографски материали и снимки. Изданието има за цел да съхрани всички публикации, свързани с Ангел Пирински и отразяващи цялостната му дейност.
Ангел Иванов Пирински е роден на 18 юни 1940 г. в гр. Хаджидимово, Благоевградска област. Произхожда от родолюбив род на бежанци от Драмско. Дядо му Ангел Пирински участва в национално-освободителните борби като сподвижник на Яне Сандански и Тодор Паница.

Ангел Пирински е завършил Великотърновския университет със специалност българска филология. Дълги години е бил секретар на Клуба на дейците на културата в Ловеч. Бил е член на Управителния съвет на Сдружение „Приятели на Америка-2006”, включващо предимно родители на деца, които учат и живеят в САЩ.
Ангел Пирински приема литературното творчество за своя съдба и му остава верен от най-ранна младост до последните си дни. Негови разкази са публикувани в местни и централни вестници и списания. Води авторски рубрики в ловешките вестници – „Портрети в неделя” във в. „Обектив”; „Страницата на Ангел Пирински”, във в. „Фактор” и „Споделено”, във в. „Ловеч прес”. Автор е на книгите: “Сам в стая”– роман /1994/, “Македонска приказка”– роман /1994 и 2003/, “Исус от Бранище”– пиеса /1995/, “За нещото и нищото”– есета и разкази в съавторство с Радослав Райков /1998/, “Фургонът”– роман /2005/, “Четиво за всички”– сценичен роман /2006/, „Вратата“- пиеса /2008/, „Бежанци“- пиеса /ръкопис/ /2010/ и един недовършен роман с работно заглавие „Познай къде съм?“ .
За богатата си дейност е награждаван многократно. Удостоен е с Почетния знак на гр. Ловеч за изключителен принос в областта на културата и популяризиране на местната творческа общност по повод 70-годишния му юбилей; Почетна значка „Отличник на Комитета за култура; Юбилеен медал „1300 години България”, Почетни значки „Лауреат на VI републикански фестивал на худойествената самодейност” и „Лауреат на VII републикански фестивал на худойествената самодейност”, награди и грамоти за литературно-творческа дейност.
Умира на 11 март 2011 г. в Ловеч.