За втора поредна година в центъра на Луковит оживя преданието за Стоян войвода в чест на националния празник.

Празничният 3 март започна в храм „Св. вмч. Георги“ с панихида за героите, загинали за свободата на България.

В словото си заместник-кметът на община Луковит Цветенка Хаджиева призова луковитчани да черпят всекидневно сили и енергия от спомена за героичното минало на родината, да вярват и работят единно за българската кауза, така както са го правили предците.

Тематична концертна програма представиха ученици от началното училище с ръководител Маруся Панова и читалищните художествени колективи  – смесен хор с диригент Невенка Йончева, детски танцов състав „Луковитски бисери“ с хореограф Митко Събчев и фолклорна формация „Дилянка“ с ръководител Надка Томова.

Родолюбиви млади луковитчани пренесоха публиката назад през вековете, когато закрилници на поробеното местно население са били хайдутите от дружината на Стоян войвода и неговия баща – Кара Георги. Над 30 участници се включиха в зрелищната възстановка, пресъздадена по мотиви от народното песенно творчество, поставена и режисирана от всеотдайните самодейци Милен Маринов и Иван Иванов. Ек на пушки, звън на саби и магични звуци на гайда огласиха площад „Трети март“, а сърцатите актьорски превъплъщения предизвикаха бурни овации у зрителите. За чудесния колорит на живата картина допринесоха и участниците от Национално дружество „Традиция“.